Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 40263 | Bouwkundig element

Langeveldmolen met molenaarswoning

Langevelde 1 (Merchtem)
Historische watermolensite omvat een molenaarswoning met aansluitend het haakse volume van de watermolen en bijgebouwen, huidige uitzicht bepaald door aanpassingen tijdens de 19de en vroege 20ste eeuw.


ID: 40314 | Bouwkundig element

Watermolen Cortvrindtmolen of Neerkammolen

Neerkamstraat 1 (Merchtem)
De Neerkam- of Cortvrindtmolen is een graanwatermolen op de Grote Molenbeek. Het huidige molengebouw met bijhorende molenaarswoning gaat vermoedelijk terug tot het tweede kwart van de 18de eeuw, maar onderging aanpassingen in het derde kwart van de 19de eeuw en tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Het is een goed bewaard voorbeeld van een graanmolen die naderhand met een turbine werd uitgerust en waarvan de maalinrichting volledig is bewaard.


ID: 303852 | Bouwkundig element

Brouwerij De Block

Nieuwbaan 92, Processiebaan (Merchtem)
Beeldbepalend brouwerijcomplex, gelegen op de hoek van de Nieuwbaan met de Processiebaan, waarvan de oudste gebouwen op de site dateren uit eind 19de eeuw.


ID: 40283 | Bouwkundig element

Watermolen Binnenmolen

Reedijk 18, 18A (Merchtem)
De watermolen, zogenaamd 'Binnenmolen' of 'Molen van Collier' naar de 20ste-eeuwse molenaarsfamilie, is gelegen op de Grote Molenbeek. Hij werd al in de middeleeuwen vermeld, maar bewaart in zijn huidige vorm een traditionele kern uit de 17de eeuw. Na aanpassingen tijdens de 19de en 20ste eeuw, werd het pand gerestaureerd in de jaren 1990.


ID: 304002 | Bouwkundig element

Maalderij Meskens

Stationsstraat 123-125 (Merchtem)
Het beeldbepalende gebouwenbestand van Maalderij Meskens gaat in kern terug tot 1877-1878 onder de familie Sergoynne, toen hier een stroomgraanmolen werd gebouwd, die werd uitgebreid met een woonhuis ten zuidwesten. De site groeide verder in omvang in de loop van de 20ste eeuw en kwam tijdens het interbellum in handen van de familie Meskens.


ID: 40309 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Steenweg op Asse 116 (Merchtem)
Baksteenbouw met geknikte lijstgevel en niskapelletje in de gevel van het zijvolume, kadastraal geregistreerd in 1879.


ID: 36597 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Gaversesteenweg 611 (Merelbeke)
Het neoclassicistisch burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw telt vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak. De voortuin is aan de straat afgesloten door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen muur. Het huis valt door zijn oorspronkelijk karakter, zijn volume en als typisch burgerhuis met stedelijke allures sterk op tussen de overige woningen in de onmiddellijke omgeving van de kerk.


ID: 36498 | Bouwkundig element

Molenhoeve

Gaversesteenweg 909 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een zandweg. Omhaagde moestuin ten zuiden van het boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak. Rechts zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en ijzeren topanker met jaartal 1762. Ten westen van het boerenhuis, haaks aangebouwde maalderij, naar verluidt uit de 20ste eeuw.


ID: 36360 | Bouwkundig element

Tramstelplaats met huis van de stationschef

Hundelgemsesteenweg 317 (Merelbeke)
Huis van de stationschef bij de eindhalte en stelplaats van de buurtspoorlijn Gent-Zuid - Merelbeke. Opening van de lijn in 1898. Zijdelings aan de straat palend huis van twee bouwlagen en drie traveeën met zadeldak eclectische inslag. Daarachter ligt het bijhorende langgerekte terrein met overblijvende dienstgebouwen van de tramstelplaats, gelijktijdig met de stationschefwoning opgericht in 1897.


ID: 36363 | Bouwkundig element

Wagenmakershuis en wagenmakerij

Hundelgemsesteenweg 357 (Merelbeke)
Schuin op de straat ingeplante dorpswoning uit eind 18de eeuw, van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), naar verluidt met jaartal 1790 in het dakgebint.