Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 36389 | Bouwkundig element

Molen Het Stampkot

Lembergsesteenweg 106 (Merelbeke)
Stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, met molenperron, opgericht in 1787.


ID: 36502 | Bouwkundig element

Hoeve

Meersstraat 6 (Merelbeke)
Hoeve met ijzeren toegangshek, minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw en circa 1843 omgevormd tot een landelijke brouwerij met toevoeging van in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen. Verankerde en gewitte bakstenen brouwerijgebouw en aanhorigheden, koetshuis en stallen, onder snijdende zadeldaken.


ID: 36610 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Meierij 69 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve van het gesloten type. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis met de rugzijde naar de straat gekeerd en aangebouwde, overzolderde rechthoekige poort met doorrit naar het nagenoeg vierkant erf met centrale mestvaalt. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36611 | Bouwkundig element

Schelderomolen

Molenstraat (Merelbeke)
De Schelderomolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, gebouwd in 1907 door molenmaker Baerdeman uit Velzeke.


ID: 36400 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare

Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.


ID: 36454 | Bouwkundig element

Dorpswoning en olieslagerij

Rid. A. Stas de Richellelaan 5 (Merelbeke)
Lang breedhuis van één bouwlaag, in kern opklimmend tot de 17de eeuw maar met latere aanpassingen en vergrotingen. Voormalige olieslagerij achteraan op het gekasseide erf. Rechthoekig bakstenen bedrijfsgebouw van zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak; jaartal 1849 aangegeven door middel van gewitte cijfers. Haaks aansluitend lager koetshuis.


ID: 36579 | Bouwkundig element

Hof van Quaetham met oliemolen

Ruspoel 5-7 (Merelbeke)
Het beeldbepalende hoevecomplex dateert van rond 1800 en omvat een oliemolen die werd aangedreven door paarden. Het grootste gebouw van de vroegere hoeve omvat het aanvankelijk boerenhuis met bovenverdieping met aansluitend onder doorlopend dak de olieperserij die naar verluidt sinds omstreeks 1910 deels tot woning met winkel werd aangepast. Het gebouw klimt ten vroegste op tot de late 18de eeuw of dateert uit het begin van de 19de eeuw. De lage en smalle bakstenen stalvleugel is met een pannen zadeldak afgedekt.


ID: 36557 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij en opslagplaatsen

Scheldekaai 12 (Merelbeke)
Belangrijk landelijk bedrijfscomplex uit het midden van de 19de eeuw, ingeplant aan een aanlegkaai van de Schelde. Ommuurd boerenerf met losstaande gebouwen en ijzeren toegangshek. Gewitte bakstenen bedrijfsvleugel op het voorerf onder zadeldak, met links vierkante schoorsteen van de vroegere stokerij.


ID: 36559 | Bouwkundig element

Stenen Molen

Stenen Molen (Merelbeke)
De Stenen Molen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier, gebouwd in 1771 als grondzeiler en een eeuw later omgebouwd tot stellingmolen.


ID: 135054 | Landschappelijk geheel

Turnhouts vennengebied

Merksplas (Merksplas), Turnhout (Turnhout)
Het Turnhouts vennengebied vertegenwoordigt een mooi voorbeeld van een voor de Noorderkempen typisch compartimentenlandschap met een afwisseling van bos en weiland. Opvallend in het geheel zijn de vencomplexen die als het ware ‘gaten’ in het landschap vormen en op deze manier zorgen voor extra openheid en mooie zichten. De landschappelijk gevarieerde structuur, die wordt versterkt door een paar lichte verhevenheden in het verder vlakke landschap, zorgt voor een esthetisch waardevol geheel. Verspreid voorkomend bouwkundig erfgoed, waaronder de garenblekerij ‘Boones Blijk’ en bijhorende kapel, de overblijfselen van blekerij Borghs en de Engelandhoeve dragen bij tot de historische waarde.