Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 47527 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Processieweg 2 (Olen)
Driebeukige longitudinale kerk met vroeg-gotische westtoren van circa 1400 en gotisch koor en middenbeuk uit de 15de- 16de eeuw.


ID: 55366 | Bouwkundig element

Dominicanenkerk en -klooster

Aartshertoginnestraat 16A, Christinastraat 95 (Oostende)
Neogotisch gebouwencomplex, gebouwd omstreeks 1882-1885, gelegen tussen ten oosten de Christinastraat en ten westen de Aartshertoginnestraat. Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis met achteruitspringende gevel, van de straat gescheiden door smeedijzeren hek. Plattegrond en opbouw ontworpen door architect Auguste Van Assche naar het plan van de voormalige gotische dominicanenkerk te Gent. Ten noorden van de kerk, neogotisch getint kloostercomplex naar ontwerp van E.P. Biolley, met medewerking van aannemer Van Dycke en schrijnwerker L. Delvoye.


ID: 56707 | Bouwkundig element

Kloosterhuis

Aartshertogstraat 1, Passchijnstraat 1 (Oostende)
Voormalig kloosterhuis van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bunderen, bij de nu verdwenen vrije meisjesschool, allebei van 1895; als klooster in gebruik tot 1938. Hoekgebouw van rode baksteen, vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak; goot op houten klossen.


ID: 56709 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwcollege en klooster

Aartshertogstraat 24 (Oostende)
Onze-Lieve-Vrouwcollege en klooster, complex gelegen tussen de Aartshertogstraat en de Rozenlaan, op perceel waar "MA CAMPAGNE", toeristische drankgelegenheid in cottagestijl stond. School met modernistische inslag van 1938 naar ontwerp van architect Henri Carbon (Gistel). Breed gebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, afgewerkt met gevelpannen.


ID: 55304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Alfons Pieterslaan (Oostende)
Parochiekerk van de eerste westelijke stadsuitbreiding volgens plan van Louis Crépin van 1867. Zuidoostelijk georiënteerd neogotisch bedehuis met voorliggend plantsoen, omgeven door gevelwanden van Gent-, Antwerpen- en Filip van Maestrichtplein respectievelijk ten noordoosten, ten zuidwesten en ten zuidoosten.


ID: 56652 | Bouwkundig element

Kerk Sint-Franciscus van Assisi

Assisiëlaan 1 (Oostende)
Kerk Sint-Franciscus van Assisi, in parochiaal centrum, aan pleintje waaraan ook dorpsschool ligt. Hedendaags bedehuis van 1967 naar ontwerp van architect Juan Meyers van N.V. DINACO (Deurne). Constructie van betonnen snelbouwblokken, getypeerd door claustrawanden. Hoger kernvolume bekleed met gewassen silex op bakstenen plint, lager noordelijk en omgevend oostelijk volume bestaande uit beton, luifel en opstaande pilasters van bruine silex, deuren van meranti. Oostelijke gevel met keramiek afbeelding van Sint-Franciscus; voor de kerk hoog gietijzeren kruis.


ID: 56732 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met omgeving

Dorpsstraat 80 (Oostende)
Georiënteerde hallenkerk met toren west, teruggaand tot de 14de eeuw, gelegen in pittoresk kader tegen ongerepte duinengordel, waardoor beter bekend als het "Duinenkerkje". Omringd door een trapeziumvormig kerkhof en ten zuiden ligt er een 19de-eeuws vissershuisje.


ID: 56602 | Bouwkundig element

Kerkje Sint-Rafaël

Duinenstraat 87 (Oostende)
Kerkje Sint-Rafaël en Onze-Lieve-Vrouwekapel. Aan de straat, Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1961. Witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat, tichelen); regionale inslag zie steunberen oplopend in aandak met vlechtingen en rondbogige muuropeningen op afzaten.


ID: 55519 | Bouwkundig element

Hospitaalcomplex Hendrik Serruysziekenhuis

Edith Cavellstraat 15, Kaïrostraat 84 (Oostende)
Teruggaand op het Sint-Janshospitaal gelegen intra muros in de voormalige West-, nu Adolf Buylstraat, opgericht in 1764, opgeheven met de Franse Revolutie en circa 1830 opnieuw opgestart door zusters augustinessen. 1872-1874: inhuldiging van nieuw ziekenhuis op toenmalig grondgebied van Mariakerke en Stene, naar ontwerp van J.-L.-F. Rosseels, hoofdconducteur bij de diensten van Bruggen en Wegen.


ID: 55384 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Elisabethlaan (Oostende)
Georiënteerd kerkgebouw. Huidig uitzicht met neoromaanse inslag resulteert uit aanpassing van oorspronkelijk ontwerp door toenmalige Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen te modern bevonden. 1932-1933: bouw definitief bedehuis naar ontwerp van architecten François Van Welden en Isidoor Hintjens.