Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 26222 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leieriggestraat 6 (Gent)
Boerenwoning verscholen achter een hoge haag en dennenbomen. Woonhuis van vier traveeën met één bouwlaag en overkragend zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26234 | Bouwkundig element

Hoeve

Lichterveldestraat 1 (Gent)
Kleine hoeve bestaande uit een boerenwoning gelegen achter een boomgaard en rechts losstaande schuur en stal straat. Dubbelhuisje van drie traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen) tussen twee zijaandaken met muurvlechtingen, daterend uit eind 18de eeuw.


ID: 26237 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 33 (Gent)
Kleine hoeve met losse bestanddelen, met een eenvoudige achterin gelegen boerenwoning met vijf traveeën onder zadeldak van circa 1800. Bijhorende stallen en schuur rechts loodrecht op de straat. Aan de straatkant twee vierkante, gemetste bakstenen hekpijlers met links een uitgespaarde rondboognis voor wegkapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 18458 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Lozevisserstraat 72-74 (Gent)
Respectievelijk een breedhuis met pannen zadeldak en een diephuis met pannen schilddak aan weerszijden van een gemeenschappelijke doorrit. Volgens bouwaanvraag van 1895 aanvankelijk gebouwd als stallen en remises voor architect J.G. Semey, later omgevormd tot twee woningen.


ID: 26367 | Bouwkundig element

Hoeve Pastoorshof

Luchterenstraat 14 (Gent)
Hoevecomplex met kern uit de 18de eeuw met ten westen groot woonhuis, volgens Deprest tot voor 1870 opgesplitst in twee woningen, naar verluidt links met weefkamer, nu stal. Woonhuis opgevat als een breedhuis van acht traveeën onder zadeldak tussen zijtrapgevels. Ten noorden grote dwarsschuur en stallen onder zadeldak, van 1889. Ten zuiden open wagenhuis en erachter voormalig bakhuisje. Toegang tot het erf met drie bakstenen pijlers op basis afgedekt met ezelsrugje.


ID: 26668 | Bouwkundig element

Abdijhoeve Goed te Maalgaver

Maalgaver 32 (Gent)
Voormalige abdijhoeve genaamd "Goed te Maalgaver" en ook "'t Lappersfort", gelegen tussen akkers binnen gedeeltelijk bewaarde omwalling afgezoomd met populieren en op circa 500 meter van de straat bereikbaar langs een grintpad. Hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een onregelmatig rechthoekig voorerf.


ID: 26670 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve 't Maegher Goet en omgeving

Magergoed 1-2 (Gent)
Voormalige hoeve waarvan het woonhuis een zeldzaam overblijfsel is van laatmiddeleeuwse architectuur. Vroegste vermelding van het Maegher Goet dateert van 1577. Midden in het veld gelegen hoeve op het eind van de met bomen afgezette dreef. Monumentale toegangspoort van het 17de-eeuwse type sluit de westelijke zijde af van een vroeger flessenhalsvormig omwald erf gemarkeerd door bomenrijen. Woonhuis uit de 15de-16de eeuw op motte ten oosten met gedichte vierkante binnenwal. Stal- en schuurvleugel, gedateerd 1873, tegen de noordelijke kant van het erf.


ID: 26920 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Rozendaele

Marco Polostraat (Gent)
Voorheen omwalde hoeve, naar verluidt toebehorende aan Hollandse ridders. Hoeve met losstaande bestanddelen en beboomd en begraasd voorerf, toegankelijk via een verharde weg afgesloten door een ijzeren hek. Ten oosten, ruim woonhuis van zeven traveeën met één bouwlaag en zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26604 | Bouwkundig element

Herenhuis met brouwerijgebouwen

Marcus van Vaernewijckstraat 22 (Gent)
Herenhuis met voormalige brouwerijgebouwen in een grote, aangelegde tuin met ijzeren hek op de Brugsesteenweg. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; oude kern, doch huidig uitzicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aanleunende gebouwen van de voormalige brouwerij Van Hoorebeke.


ID: 26609 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Mariakerkeplein 8-9 (Gent)
Twee aaneensluitende boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit eind 18de of begin 19de eeuw. Slechts één der oude linden voor het café bleef behouden. Rechts van het huis gietijzeren hek met één bakstenen pijler.