Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2940 resultaten


ID: 58066 | Bouwkundig element

Hoeve De Hemel

Blankenbergse Steenweg 80 (Zuienkerke)
Eén van de grootste en oudste goederen van het Brugse Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1300. In een ommeloper van 1690-1691 waren twee langwerpige volumes getekend, in elkaars verlengde, ten zuiden van een omwald erf; deze zijn te identificeren als de huidige boerenwoning. Verder nog verschillende verbouwingen in de 19de eeuw. Anno 2002 is de hoeve rechthoekig, nog deels omwald erf met L-vormig geheel van boerenwoning met kern minimaal 17de-eeuws, 18de- en 19de-eeuwse stallen waarvan één met monogram OOB, en bergschuur met datum 1847, aangevuld met losse stalgebouwen. De bakstenen pijlers gaan wellicht minimaal tot de 17de eeuw terug.


ID: 58024 | Bouwkundig element

Grote Hofstede

Brugse Steenweg 11 (Zuienkerke)
Historische hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteenbouw, hoog, witgekalkte boerenwoning en een lange erfoprit. Naar verluidt is deze hoeve opgericht in de middeleeuwen door de Orde der Tempeliers, die in 1128 het noordwesten van de parochie Nieuwmunster kregen van de Graaf van Vlaanderen (Diederik van den Elzas). Na de afschaffing van de Orde in 1312 geschonken aan de abdij van Sint-Clara in Brugge. Afgebeeld op de kaart van Pourbus (1571) en op Ferrariskaart (1770-1778) als "De Groote hofste" en Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Na Atlas der Buurtwegen vinden verschillende wijzigingen plaats. Onder andere werden de wallen gedempt. De boerenwoning nu met een volume van vijf traveeën van anderhalve bouwlaag en twee opkamertraveeën, onder één doorlopend zadeldak. en rood geschilderd schrijnwerk, luiken. Voor de boerenwoning, een bakstenen muur, uitlopend op de zware bakstenen pijlers van het hekken dat nu het erf afsluit. Klein bakhuisje, stal en schuur,


ID: 58075 | Bouwkundig element

Hoeve Den Hoeckaert

Heerweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met vier losse bestanddelen, in L-vorm rond een begraasd erf geplaatst. Eerste vermelding van de hoeve in 1690. Boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur, vermoedelijk teruggaand tot de 17de eeuw. Dit langgeveltype is opgetrokken uit verankerde baksteenbouw onder een mank zadeldak met Vlaamse pannen. Langwerpig witgekalkt bakhuis, groot stalvolume met hooizolder en kleine bakstenen varkensstal in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De toegang tot het erf is afgesloten met een ijzeren hekken tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers.


ID: 58100 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Nieuwe Steenweg 56 (Zuienkerke)
Hoeve met grote, losse bestanddelen, die teruggaat tot de 17de eeuw. Witgekalkte boerenwoning met geïncorporeerde stallen en met opkamer onder dezelfde nok werd in de jaren 1990 gerenoveerd tot woonhuis. Het huidige schuurgebouw is in 1866 gebouwd, in onbeschilderde baksteen met geïncorporeerd wagenhuis en stal met datering en radvormig uilengat. Erf met bakstenen hekpijlers, laag muurtje, tuin en vijver.


ID: 58114 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Vaartstraat 1 (Zuienkerke)
Hoeve al vermeld in 1690, aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778. Lage boerenwoning van drie traveeën met één opkamertravee onder zadeldak met Vlaamse pannen en met stalgedeelte,


ID: 38359 | Bouwkundig element

Hof te Boelake

Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.


ID: 201213 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Machelen

Dorpsstraat (Zulte)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats heeft een trapeziumvormig grondplan met twee haaks op elkaar staande hoofdassen. De rijen graven, doorgaans grafkruisjes, soms specifieke grafstèles voor moslims, joden en vrijzinnigen, staan per twee, rug aan rug opgesteld. Hardstenen gedenkkruis op een sokkel aan noordoostelijke zijde en een gedenkmuur met sculpturen van Marguerite de Bayser-Gratry aan noordwestelijke zijde.


ID: 38399 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus met kerkhof

Gildestraat 12 (Zulte)
Hallenkerk met kruisingstoren op vierkante basis van Doornikse steen en westgevel van Doornikse kalksteen uit de 13de of 14de eeuw, na vernielingen wederopbouw in de eerste helft van de 17de eeuw. Ommuurd en beboomd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 20ste- en 21ste-eeuwse graftekens.


ID: 38434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Olsene

Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.


ID: 38435 | Bouwkundig element

Kasteeltje van de familie de Borchgrave van brouwerij Het   Damberd

Grote Steenweg 98 (Zulte)
Neo-Vlaamserenaissance getint gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder leien schilddak met rechts een torenachtige afdekking, in zijn huidige vorm daterend van circa 1900.