Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 302524 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Arenbergpark

Celestijnenlaan, Hertog Engelbertlaan, Kardinaal Mercierlaan, Kasteelpark Arenberg, Tervuursevest, Willem de Croylaan (Leuven)
Het Arenbergpark ligt rondom het Arenbergkasteel. Verschillende gebouwen, onder meer de Sint-Lambertuskapel, en de watermolen zijn in het park gelegen.


ID: 200152 | Bouwkundig element

Buurtspoorwegstation Kessel-Lo

Diestsesteenweg 486 (Leuven)
Geheel bestaande uit stationsgebouw met dienstwoning, atelier schilderwerken en atelier herstellingen, gebouwd in 1912.


ID: 200079 | Bouwkundig element

Kaapstander

Engels Plein (Leuven)
Gietijzeren bak die het aandrijfmechanisme bevat en waarvan enkel het deksel zich boven het maaiveld bevindt.


ID: 200036 | Bouwkundig element

Hoofdpostgebouw

Ferdinand Smoldersplein 1, 1A, Jodenstraat 2 (Leuven)
De plannen in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1893 werden gerealiseerd door ingenieur-architect A. Van Houcke, toen nog onder leiding van hoofdarchitect van de Belgische Posterijen Gody. Het decoratieve beeldhouwwerk is van Fr. Vermeylen.


ID: 302560 | Bouwkundig element

Sint-Geertruidabdij en omgeving

Halfmaartstraat, Karel van Lotharingenstraat, Mechelsestraat, Sint-Geertruiabdij, Vaartstraat (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij beslaat een rechthoek van circa 150 op 120 meter, ingesloten door de Mechelsestraat, de Halfmaartstraat, de Vaartstraat, de Karel van Lotharingenstraat en de Dijle.


ID: 206580 | Bouwkundig element

Brouwerijen Artois

Havenkant 18, Sluisstraat 79, Vaartkom 6 (Leuven)
Historisch gegroeid gebouwenbestand van de Artoisbrouwerijen in het gebied Mechelsestraat, de zone Vaartkom-Sluisstraat-Vaartstraat en Burchtstraat-Glasblazerijstraat


ID: 206582 | Bouwkundig element

Woon- en pakhuis

Havenkant 30-32, Stapelhuisstraat 4 (Leuven)
In oorsprong een onderdeel van de urbanisatie die de Stad Leuven vanaf 1754 doorvoerde in het gebied rondom de Vaartkom, quasi vrijstaand rechthoekig volume met voorgevel aan de Havenkant en muurafsluiting aan de Stapelhuisstraat.


ID: 307182 | Bouwkundig element

Geel huis en bijgebouw

Kasteelpark Arenberg 11-12 (Leuven)
Het Geel huis werd gebouwd in 1775-1778 door de Parijse architect Philippe SandriƩ de Morcourt in opdracht van de hertog Marie Raymond Van Arenberg. Het classicistische tuinpaviljoen vormt het hart van de 18de-eeuwse Engelse landschapstuin van het kasteel van Arenberg. Door de verheven ligging op een heuveltje heeft het ook een beeldbepalend karakter. Ten westen bevindt zich een bijgebouw, via een tunnel door de heuvel verbonden met een dienstingang in het souterrain van het Geel Huis.


ID: 307116 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Bron

Koetsweg 122 (Leuven)
Kasteeldomein De Bron is een site met een bebouwingshistoriek die teruggaat tot de middeleeuwen. Het huidige kasteel dateert van 1913 en werd gebouwd in opdracht van de Leuvense magistraat Emiel De Becker-Nagelmaekers. Het kasteelpark bevat een hoogstamboomgaard en is omringd met hellingbos in een natuurgebied dat gekenmerkt wordt door drie poelen en een hoger gelegen bron, waaraan het domein zijn naam dankt.


ID: 307527 | Bouwkundig element

Fabriekssite Marie Thumas

Kolonel Begaultlaan 7-19, 45 (Leuven)
De site van de voormalige groenteconservenfabriek Marie Thumas is gelegen op de linkeroever van het kanaal Leuven-Mechelen, op korte afstand van de Leuvense binnenhaven. In de periode van 1881 tot 1884 werd een lusthof met paviljoen en een huis op de site gebouwd, in opdracht van Stephanus Edmondus Desiderius Thumas. In de periode 1884-1977 evolueerde dit ensemble tot een fabriekssite van zodanige grootte dat ze zich al in het begin van de 20ste eeuw als belangrijkste bedrijf en sterkste merknaam op het vlak van groenteconserven in Belgiƫ mocht beschouwen. Het betreft een beeldbepalende fabriekssite die momenteel bestaat uit een fabriekshal met magazijn, uitbreidingen onder sheddaken met onder andere een blikmagazijn en een voormalige smederij ten zuidwesten van de fabriek. Ten noordwesten ligt het bij de fabriek horende sociaal gebouw.