Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

667 resultaten


ID: 303358 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteel van Halbeek

Halbekerstraat 2 (Herk-de-Stad)
Parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met riant karakter, uit het midden van de 19de eeuw, horend bij een voormalig buitenhuis met hoeve, gelegen op de historische site van het Halbeekhof, feodaal goed met een neerhof-opperhofstructuur en een oudere tuinaanleg.


ID: 302735 | Landschappelijk element

Domein De Pierpont

Pikkeleerstraat 14, Sint-Truidersteenweg (Herk-de-Stad)
Het park in landschappelijke stijl bij het in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwde kasteel de Pierpont werd in meerdere stappen in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw aangelegd op een oudere site. Het park werd samen met de voormalige boomkwekerij en het arboretum uit 1913 een openbaar park.


ID: 130917 | Landschappelijk element

Geschoren haag als erfafsluiting

Boulevardstraat 3 (Herne)
De geschoren weerhaag bestaat hoofdzakelijk uit gewone beuk (Fagus sylvatica) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), aangevuld met sleedoorn (Prunus spinosa), gewone es (Fraxinus exelsior) en hop (Humulus lupulus) en vormt de afscheiding tussen de Boulevardstraat en de huiskavel van een boerenerf. De haag vormt een historische eenheid met een bouwkundig element, namelijk de hoeve ten zuidwesten ervan. Deze wordt omstreeks 1800 gedateerd. De goed onderhouden haag is door haar lengte en gevarieerde samenstelling beeldbepalend in de Boulevardstraat en getuigt van een beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen geschoren werden. Bovendien is deze haag een relict van een kleinschalig landschap waarin het beplanten van perceelranden algemeen was.


ID: 131294 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen van meidoorn en beuk als veekering

Cache Debacker, Manhovestraat 39 (Herne)
De weerhagen van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) bevinden zich bij enkele graslanden in de nabijheid van erven. De noordelijkste geschoren meidoornhaag is aangeplant bij een hoogstamboomgaard.


ID: 131096 | Landschappelijk element

Vier welkomstbomen bij Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle

Kapellestraat 74 (Herne)
Aan de ingang van het Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle langs de Kapellestraat komen vier welkomstbomen voor. Er staan telkens twee bomen aan de beide zijden van het toegangshekken: twee bruine beuken (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) met stamomtrekken van 1,05 meter en 2,37 meter en twee witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) met stamomtrekken van 3,45 meter en 3,04 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008).


ID: 131188 | Landschappelijk element

Gemengde veekeringshaag met sporen van vlechtwerk

Klein-Leenstraat (Herne)
De geschoren gemengde meidoornveekering omhaagt een hoogstamboomgaard langs de Klein-Leenstraat en de noordelijke perceelsgrens van het weiland. De haag met hoogte twee meter bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus), roos (Rosa), ruwe iep (Ulmus glabra) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 39758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof te Rasbeek en omgeving

Rasbeekstraat 10 (Herne)
Mooi geheel bestaande uit gebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een ruime binnenplaats en daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Een opgaande beuk en eik markeren de toegangspoort. Ommuurde moestuin ten westen met aansluitend de voormalige boomgaard.


ID: 131199 | Landschappelijk element

Geschoren gemengde afsluitingshaag

Waardestraat 9 (Herne)
De geschoren afsluitingshaag staat langs Waardestraat 9 en sluit de tuin af. De hoge haag bestaat onder andere uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus), gewone beuk (Fagus sylvatica) en gewone es (Fraxinus exelsior).


ID: 131195 | Landschappelijk element

Gemengde geschoren afsluitingshaag

Warlokkestraat 1A-B (Herne)
De gemengde geschoren haag bevindt zich rond de tuin, moestuin en huisweide van een hoeve. De gemengde zeer oude haag bestaat onder andere uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone es (Fraxinus exelsior), zomereik (Quercus robur) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 39776 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Corneliuskapel

Averbodesesteenweg (Herselt)
Kapel toegewijd aan Sint-Cornelius, gelegen op een omhaagd perceeltje en omringd door vier linden en één beuk, opgericht in 1887.