397 resultaten
ID: 132293 | Landschappelijk element
Gijberg, Koetsweg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van de oude Koetsweg, een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande Canadapopulieren, opgaande gewone esdoorn, opgaande witte paardenkastanjes, iep, opgaande zomereik, gewone haagbeuk, zoete kers, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar en kruisbes.
ID: 131762 | Landschappelijk element
Hagelstein (Voeren)
De oude uitgedunde kaphaag staat op de perceelsgrens van een bos en een weiland. De kaphaag bestaat hoofdzakelijk uit geknotte haagbeuken. Er is een bijmening met onder andere gewone hazelaar, boswilg, opgaande zomereik en hulst. Meidoorn is aanwezig als veekeringshaag.
ID: 131766 | Landschappelijk element
Hagelstein, Reesberg (Voeren)
Historische houtkant die reeds in de 18e eeuw werd gedocumenteerd en aangeduid is op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778. Op alle latere 19de eeuwse kaarten staat op de perceelsgrens van graslanden (of hoogstamboomgaarden) op deze plaats een lijnvormige beplanting gekarteerd. De huidige toestand is een relict van een kaphaag bestaande uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus). De kaphaag had de functie brand-, ambachts,- bouw-, geriefhout of loofvoedering te produceren.
ID: 131767 | Landschappelijk element
Hagelstein (Voeren)
De oude kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens van landbouwpercelen. Deze beplante perceelsgrens gaat reeds terug op de Kabinetskaart van de Ferraris. Op latere 19de en 20ste eeuwse kaarten is hier steeds een lijnvormige houtig landschapselement aanwezig. De kaphaag is aangeplant met als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.
ID: 131878 | Landschappelijk element
Heijdt (Voeren)
De gemengde houtkant bestaat hoofdzakelijk uit haagbeuk, in onregelmatige plantafstanden. Er zijn bijmengingen van knotbomen van gewone esdoorn en zomereik. Ook meidoorn, zoete kers, ruwe berk en hondsroos komen voor.
ID: 132373 | Landschappelijk element
Heuvelke (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud van de holle weg. De soorten bestaan uit hakhout van gewone hazelaar, opgaande bomen, knotbomen en hakhout van gewone es, eenstijlige meidoorn, hakhout van veldiep, opgaande zomereiken, opgaande Italiaanse populier, opgaande Canadapopulier, knotbomen van gewone haagbeuk, Noorse esdoorn, sleedoorn en zoete kers.
ID: 132396 | Landschappelijk element
Holleweg (Voeren)
De houtkant op de steilrand van de Berwijnvallei bestaat uit eenstijlige meidoorn, gewone es, zomereik, gewone haagbeuk, hakhout van gewone hazelaar en gele bindwilg. Er is een bijmenging van roos, boswilg, zoete kers, kruisbes en Amerikaanse vogelkers. Door zijn ligging en omvang is het een beeldbepalend object.
ID: 304642 | Landschappelijk element
I gen Treut (Voeren)
Langs de zuidzijde van de holle weg staat een rij met minstens 25 geknotte haagbeuken. De bomen staan op de kruin van de holle weg die de voorde over de Gulp met de hoeve Gieveld verbindt. De geknotte haagbeuken hebben een gemiddelde omtrek van 214 cm. In deze rij komt eveneens hakhout van Spaanse aak, opgaande beuk (met een omtrek van drie meter, gemeten op 150 cm hoogte) en hakhout van gewone es (met omtrek 301 cm, gemeten op 20 cm hoogte) voor.
ID: 131713 | Landschappelijk element
Kasteelstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat langs een holle weg op de zuidelijke bosgrens van het hellingsbos. De houtkant bestaat uit opgaande bomen van gewone es (omtrek 170 cm) en opgaande zomereik (omtrek 313 cm). Hakhout van gewone hazelaar komt voor, iep, kruisbes, Gelderse roos, meidoorn en gewone kardinaalsmuts. Er zijn restanten van kaphagen van beuk en van haagbeuk.
ID: 304798 | Landschappelijk element
Kasteelstraat (Voeren)
De rij knothaagbeuken bevindt zich op de noordoostelijke grens van de deelgemeente Teuven. De bomen staan eveneens op de gewestgrens. De knotbomenrij bevindt zich in het Beusdaalbos, op de perceelsgrens van bospercelen. De bomen staan tussen de twee meest oostelijke oude grenspalen. De grenspalen hebben een inscriptie 'TVF' aan Vlaamse zijde. De meest westelijke knotboom heeft een omtrek van 382 cm (gemeten op 0,8 m) en een knothoogte van 1 m. De zes knotbomen ten oosten ervan hebben een knothoogte van 1,8m. Eén van de bomen is lang niet geknot en één boom is afgestorven ten gevolge van lichtgebrek. Het Beusdaalbos bestaat ter hoogte van de knotbomen uit een afwisseling van naaldhout en gemengd loofbos. De onderbegroeiing bestaat uit boszegge, grote muur en witte klaverzuring.