1011 resultaten
ID: 48915 | Bouwkundig element
Koningin Astridlaan 3 (Dendermonde)
Rijhuis van twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, opgetrokken in neotraditionele stijl, in de jaren 1930. Enkelhuis met roodbakstenen gevel op arduinen plint met centraal getrapt dakvenster.
ID: 48974 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 13 (Dendermonde)
Op de plaats van deze woning, palend aan de straat, werd volgens kadastergegevens omstreeks 1897 een pand opgericht door de nieuwe eigenaar notaris Van Dorpe. Het gebouwtje hoorde bij de voormalige directeurswoning van L. Gorus-De Block en was bestemd als bureel.
ID: 48973 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 15 (Dendermonde)
Het herenhuis met kasteelallures werd gebouwd in opdracht van Leopold Gorus-De Block, schoonzoon en opvolger van de katoenfabriek van Petrus De Block, op het fabrieksterrein op de plaats van een oudere constructie gebouwd en kadastraal genoteerd in 1881. Het herenhuis in neotraditionele stijl werd gebouwd naar ontwerp van architect Pieter van Kerkhove en is ingeplant op een ommuurd en met hekwerk afgesloten terrein en achteraan het voormalige koetshuis met stallen.
ID: 48855 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Singelweg 19 (Dendermonde)
De huidige pastorie wordt in 1909 opgetrokken in neotraditionele stijl naar ontwerp van bouwkundige Goethals, op de ommuurde lagergelegen site van de oude pastorie die reeds vermeld wordt in landboeken van 1664, 1737 en 1738 en aangeduid op het Primitief kadasterplan van 1817. De ommuurde grote tuin is zeer eenvoudig en bestaat uit een groot grasveld omgeven door populieren, struiken en naaldbomen.
ID: 48801 | Bouwkundig element
Sint-Gillislaan 4 (Dendermonde)
Dubbelhuis twee bouwlagen met twee zichtgevels van drie en twee traveeën, onder snijdende zadeldaken tussen aandaken en voorzien van liggende dakkapellen, gedateerd 1921 en uitgevoerd in neostijl geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenbouw.. Achterliggende tuin met bakstenen tuinmuren, links met ijzeren toegangshek.
ID: 48940 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 27-29 (Dendermonde)
In 1914 werd het klooster vernield. De plannen voor een nieuw klooster werden getekend door de Gentse architect Henri Valcke in 1920. De nieuwe kapel in neogotische stijl, onderdeel van het totaalontwerp en in 1923 ingewijd, werd opgetrokken op de binnenkoer van het klooster waardoor deze in twee werd opgedeeld. Het nieuwe kloostercomplex vertoont een vierkant grondplan van vier vleugels rond een binnenkoer die gedeeld werd door de kapel. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten beïnvloeden door de oorspronkelijke gebouwen. Het complex in neotraditionele stijl valt op door zijn evenwichtige en geritmeerde opbouw.
ID: 48592 | Bouwkundig element
Zeelsebaan 22 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele stijl, volgens kadasterarchief uit 1908. Achterin gelegen breedhuis met een met gras begroeide voortuin, bereikbaar via centraal gekasseid pad. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak.
ID: 84482 | Bouwkundig element
Kerkplein (Dentergem)
Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (zie datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (zie traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat door middel van lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob.
ID: 134481 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bosmansstraat 15, 20-22 (Diest)
De hoeve die de historische kern uitmaakt van het huidige landgoed Remaks wordt voor het eerst vermeld in 1610. Het nieuwe 'kasteel' werd in 1909 gebouwd door Adolf Verstappen, ongeveer 100 m ten zuidwesten van de Remakshoeve. Het werd opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl. Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare waarvan een derde bebost; twee kleine vijvers en kleine heuvel als eindpunt van een vista; enkele zeldzame bomen.
ID: 213172 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hellestraat 10 (Diest)
Neotraditionele villa met reminiscenties van de neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1901-1911 bij vrijstaande langgestrekte hoeve uit 1867; villa omgeven door 'extraverte' tuin, circa 3 hectare, met terrassen, balkons en belvedère, vooral bedoeld als waarnemingspunt ten opzichte van het omringende landschap van de Demervallei.