Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1211 resultaten


ID: 36078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat (Gavere)
De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke romaanse en gotische delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.


ID: 36141 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Dorpstraat (Gavere)
Parochiekerk met nog gedeeltelijk ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshekken. Enkel de onderbouw van de toren met zware pijlers en rondbogen is een restant van het oorspronkelijke romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Een nieuwe kerk in neo-Scheldegotiek werd volledig opgetrokken uit Doornikse steen. De huidige plattegrond vertoont een basilicale vorm met kruisingstoren, midden- en twee zijbeuken van vier traveeën, iets uitspringend transept van één travee met rechte sluiting en koor van één travee eveneens met rechte sluiting, links, rechts en achteraan aangebouwde sacristie, winterkapel en stookplaats.


ID: 36173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Gentweg (Gavere)
Georiënteerde, deels gotische en neogotische kerk met omringend kerkhof. Het koor klimt vermoedelijk op tot de 13de eeuw. Mogelijk eind 15de eeuw werd de toren in hooggotische stijl en de kruisbeuk gebouwd. In 1893 werd de kerk vergroot met een nieuw driebeukig schip in neogotische stijl naar ontwerp van H. Vaerwyck. Omringend kerkhof, van de straat afgesloten door lage ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Op het kerkhof bevinden zich een lijkenhuis en voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 36121 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Kerkstraat 1 (Gavere)
Huidige bakstenen kerk daterend van 1823-26 en gebouwd met de steun en op grond van barones de Spangen van het nabij gelegen kasteel Baudries, ter vervanging van de oude kerk in de wijk de Rotse, gesloopt in 1824. Sobere pseudobasilicale kerk met ingebouwde vierkante westtoren, van vijf traveeën en koor van twee traveeën met driezijdige sluiting, links en rechts geflankeerd door een sacristie en berging.


ID: 36054 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Steenweg (Gavere)
De kerk met ovale kerkhofsite klimt mogelijk op tot de vroege middeleeuwen. Het huidige kerkgebouw bewaart nog de romaanse toren en het koor in Doornikse steen, opklimmend tot de 12de – 13de eeuw en het gotische transept in zandsteen dat uit de 15de eeuw dateert. In 1901 werd de kerk door een hevige brand deels vernield. Met uitzondering van het koor en het transept met torenbasis werd alles gesloopt en zo getrouw mogelijk gereconstrueerd naar ontwerp van architect Modeste De Noyette tussen 1902 en 1905.


ID: 52393 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Bel 131 (Geel)
Kerk uit het begin van de 16de eeuw, in 1703 uitgebrand ten gevolge van oorlogsomstandigheden tijdens de Spaanse Successieoorlog, nadien heropgebouwd.


ID: 52524 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Kemeldijk (Geel)
Oude kerk van 1907-1908 naar ontwerp van J. Taeymans vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1951-1952 heropgebouwd naar ontwerp van S. Strauven.


ID: 52435 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Larumseweg (Geel)
Rechthoekig, ommuurd kerkhof met achteraan neotraditionele constructie, op het kadaster geregistreerd in 1904.


ID: 52366 | Bouwkundig element

Kerkhof van de Sint-Dimpnakerk

St.-Dimpnaplein 15 (Geel)
Omringend kerkhof van Sint-Dimpnakerk aan straatzijde afgesloten door kerkhofmuur van 1759.


ID: 52460 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Apollonia

Stelen 19 (Geel)
Kerk naar ontwerp van 1869 van P.J. Taeymans, latere toren naar ontwerp van 1929 van J. Taeymans.