Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 41157 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie in tradionele stijl

Markt 5 (Laakdal)
Pastorie in traditionele stijl in 1690 gebouwd door de abdij van Averbode en gelegen in een omhaagde tuin op een sinds 1639 omgracht domein.


ID: 914 | Bouwkundig element

Stalen spoorwegbrug

Gellik (Lanaken)
Stalen spoorwegbrug over het Albertkanaal, van het type Vierendeelbrug, ontworpen in 1937.


ID: 217137 | Bouwkundig element

Steenstratebrug

Provincieweg (Langemark-Poelkapelle)
Brug uit 1955, naar ontwerp van L. Durin.


ID: 201103 | Bouwkundig element

Dijlebrug

Aarschotsesteenweg (Leuven)
IJzerzandstenen brug gebouwd in 1770, het wegdek wordt gedragen door drie identieke, gedrukte rondbogen met zware smeedijzeren verankering.


ID: 300030 | Landschappelijk element

Omleidingskanaal van de Nete en de Wandeling

Anton Bergmannlaan, Antwerpsestraat, Baron Opsomerlaan, Frederik Peltzerstraat, Gaslei, Kanunnik Davidlaan, Sluislaan, Spuilei, Stadsvest, Van Boeckellaan (Lier)
De afleidingsvaart of het omleidingskanaal van de Nete werd in 1860 gegraven ten westen van Lier. De afleidingsvaart wordt afgezoomd door een bebost talud of een bomenrij en het jaagpad.


ID: 102612 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.


ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hagenbroekshof met omgrachting

Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.


ID: 10598 | Bouwkundig element

Boogbrug over de Nete

Ouderijstraat (Lier)
De stuwbrug met drie doorlaatopeningen bevindt zich ter hoogte van de monding van de Nete-afleiding en de vest en werd gebouwd circa 1880.