Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 48319 | Bouwkundig element

Herenhuis

Vlasmarkt 47 (Dendermonde)
Herenhuis, vermoedelijk opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw, op de grondvesten van het eeuwenoude Coorenhuus, geboortehuis van dichter Prudens Van Duyse. Hoekhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak met kunstleien. Beeldje van Heilig Hart van Jezus in rondboogvormige nis in de tweede travee.


ID: 84518 | Bouwkundig element

Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat

Kapellestraat 41 (Dentergem)
Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat, wellicht voormalig café of winkelhuis op de plaats van het vroegere café "Sint-Elooi". Reeds aangeduid op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Het café wordt vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en volgens kadastergegevens circa 1928 vervangen door het huidige pand. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint gecombineerd met witbepleisterde banden en lateien, schilddak met imitatieleien.


ID: 84513 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters van de Heilige Jozef en kostschool voor meisjes

Kapellestraat 8 (Dentergem)
Een nieuw gebouw wordt, volgens kadastergegevens, opgericht circa 1847, deze is zeker in 1874 vervangen door een nieuw en groter complex. Het aantal klassen wordt uitgebreid, een kapel gebouwd en een kantwerkschool opgericht. Verder is er sprake van een grot en een park. Er volgen nog verschillende uitbreidingen.


ID: 84482 | Bouwkundig element

Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl

Kerkplein (Dentergem)
Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (zie datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (zie traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat door middel van lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob.


ID: 84575 | Bouwkundig element

Directeurswoning en magazijnen

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 84592 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Nieuwstraat 20-32 (Dentergem)
Eenheidsbebouwing, achteruitliggend op de rooilijn en met voortuintjes. Enkelhuizen met anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannnen).


ID: 84601 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Oeselgemstraat 62 (Dentergem)
Vrijstaand dubbelhuis met voortuin uit de jaren 1930. Baksteenbouw onder zadeldak met links een aanpalende vlasschuur terugwijkend op de rooilijn.


ID: 84484 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen met magazijn

Staatsbaan 21-23 (Dentergem)
Samenstel van twee dubbelhuizen uit het interbellum met aansluitend magazijn. In zijgevel gedateerd "1920", door middel van gevelsteen onder beeldnis met beeld van Maria met Kind. Volgens het kadaster zijn nummer 23 en het magazijn opgetrokken circa 1928, nummer 21 in 1943.


ID: 84445 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Ter Liere

Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 84447 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Uilke

Tieltstraat 50 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, de site staat op Ferrariskaart (1770-1778) maar met andere configuratie, zie huidig. Woonhuis volgens kadaster opgericht circa 1875 op dezelfde locatie als het vorige. Het bakhuis, volgens kadaster opgetrokken circa 1883 werd vergroot en ingericht als garage.