Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2630 resultaten


ID: 12755 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Corneel Smitslei 9, Groenhofstraat 2 (Borsbeek)
Langgestrekte hoeve te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelegen in omhaagde tuin en toegankelijk via een aarden weg.


ID: 12759 | Bouwkundig element

Heilige Geesthoeve

Frans Beirenslaan 2 (Borsbeek)
Omhaagde hoeve met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, vormt mooi geheel met hoeven Langbaan nummers 4-6.


ID: 12760 | Bouwkundig element

Hoeve Ceulemans

Gebroeders Van der Auwerabaan 31 (Borsbeek)
Langgestrekte hoeve onder zadeldak. Verankerd bakstenen woonhuis van vier traveeën, bepleisterde geprofileerde daklijst.


ID: 12770 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lucien Hendrickxlei 2, 2A (Borsbeek)
Aan oostelijke zijde van de straat, verbouwde hoeve met losse bestanddelen en breder woonhuis, toegankelijk via aarden weg.


ID: 41590 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met ommuurde tuin

Kerkhofstraat 2 (Boutersem)
De in 1784 gedateerde pastorie met ommuurde tuin is gelegen ten noorden van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.


ID: 300797 | Landschappelijk element

Park van het Hof van Kerkom

Kerkstraat 8-12, 10A, 12A (Boutersem)
Het historische Hof van Kerkom bestaat uit een landhuis met ten noorden aansluitend de bijhorende hoeve, omgeven door park in landschappelijke stijl van circa 6 hectare, aangelegd in 1830-1840; het hof werd een verbouwd in 1878 tot kasteel en uitgebreid na 1902; het park werd aanzienlijk uitgebreid en heraangelegd rond 1880; tij­dens de Eerste We­reld­oorl­og her­aangelegd naar ontwer­p van J. Galoppin.


ID: 300792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Boutersem

Leuvensesteenweg 248-250, Stationsstraat 82 (Boutersem)
Watermolen en eclectisch kasteel uit 1890 omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf begin 19de eeuw. Het domein werd later uitgebreid en herwerkt in laat-landschappelijke stijl, en bewaart diverse oude en zeldzame bomen. Het domein bewaart ook een tuinpaviljoen en een speelhuisje bij het molengebouw.


ID: 301331 | Landschappelijk element

Populierenrijen  Marilandica

Nederbrakel (Brakel)
Opgaande populieren 'Marilandica' staan op perceelsgrenzen van graslanden of langs wegen. In sommige gevallen staan de bomen in gemengde houtkanten, met andere opgaande bomen en/of knotbomen.


ID: 301366 | Landschappelijk element

Populierenrijen

Nederbrakel (Brakel)
Opgaande populierenrijen die bestaan uit 'Robusta' of andere populierenvariëteiten. Ze staan op perceelsgrenzen van graslanden of langs wegen.


ID: 132673 | Landschappelijk element

Bomenrij van drie opgaande linden

Borgveld 4 (Brakel)
De lindenrij staat langs een voetweg die op de kadasterkaart van PC. Popp en de kaart van Van der Maelen is weergegeven, bovendien merken we dat er in de 19de eeuw hier geen gebouw aanwezig was. Op de Ferrariskaart (ca 1775) werd hier wel een hoevetje ingetekend en het erf was volledig afgeboord met een beplanting. In dien tijd was het gebruikelijk om het erf af te boorden met houtkanten die nuttig waren als afsluiting, voor houtproductie (brand-, gerief-, constructiehout) en loofvoedering. Men gebruikte hiervoor een scheer- of kaphaag en hakhout. De nog aanwezige oude kaphaag van fladderiep is plaatselijk onderbroken en de vrijgekomen ruimte is opgevuld door een lijnaanplanting van drie opgaande lindebomen.