304 resultaten
ID: 302073 | Bouwkundig element
A. Rodenbachstraat, Aalterstraat, Dorpsstraat, G. Gezellelaan, Markt, Portaalstraat (Wingene)
De dorpskern van Ruiselede omvat onder meer de Onze-Lieve-Vrouwkerk, het gemeentehuis, het omgevend gemeentepark met hoogstammig groen en de onmiddellijke omgeving met laat-18de-eeuwse en 19de-eeuwse bebouwing.
ID: 301448 | Bouwkundig element
Elsegemplein (Wortegem-Petegem)
Het dorpsgezicht concentreert zich rond de Sint-Mauruskerk en de ten noordoosten gelegen pastorie.
ID: 140137 | Archeologisch geheel
Wuustwezel (Wuustwezel)
Wuustwezel Het Moerken omvat een uitgestrekt mesolithisch sitecomplex. Het is gelegen op een droge zandrug langs een natte depressie en is zeer goed bewaard in de nog aanwezige podzolbodem.
ID: 306684 | Bouwkundig element
Dijkweg, Hofdreef, Oud-Dorpsstraat (Wuustwezel)
De oude kern van Loenhout ligt een weinig excentrisch ten opzichte van het huidige centrum van de gemeente en kent een Germaanse oorsprong. De oudste bebouwing bevindt zich rond de Oud-Dorpsstraat en vormt een interessant ensemble. De vroegst gedateerde woning gaat terug tot 1645 en er zijn ook enkele huizen uit de 18de eeuw.
ID: 127455 | Bouwkundig element
Amelbergastraat, De Linden (Zandhoven)
De dorpskern van Zandhoven groeide rond de vestiging van een 12de-eeuwse hoofdrechtbank. Rond het dorpsplein staan onder andere twee afspanningen, de dekenij en de Sint-Amelbergakerk.
ID: 127447 | Bouwkundig element
Dorp (Zandhoven)
De dorpskern van Pulderbos ontwikkelde zich rond een driehoekig dorpsplein. Rond het plein bevinden zich onder andere de parochiekerk, twee pastorieën, een dorpsbrouwerij en het voormalig gemeentehuis.
ID: 301937 | Bouwkundig element
Beukenweg, Dorp, Rijselsestraat, Stationsstraat (Zedelgem)
De dorpskom van Loppem wordt gekarakteriseerd door de parochiekerk, de pastorie, de rotsenpartij met ijskelder en de spiegelvijver bij het goed ter Mote. Verder bestaat Loppem voornamelijk uit eenvoudige 19de-eeuwse dorpsbebouwing.
ID: 135406 | Landschappelijk geheel
Beselare, Geluveld, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat het Polygoonbos met de nabijgelegen militaire begraafplaatsen, het weggehucht Reutel en de vallei met de bovenloop van de Reutelbeek met onder meer enkele restanten van het vroegere Reutelbos en het Vijverbos. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Het Polygoonbos of Doelbos heeft een lange geschiedenis als deel van een voormalig abdijbos en later staatsdomein met schietheuvel. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Het huidige bos is het resultaat van heraanplant met vooral naaldhout na de oorlogsvernieling. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.
ID: 300550 | Archeologisch geheel
Zottegem (Zottegem)
Deze zone omvat de historische stadskern van Zottegem.
ID: 300994 | Bouwkundig element
Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)
De stadskern van Zottegem situeert zich rondom de Markt waaraan het stadhuis, de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de voormalige dekenij zijn gelegen.