Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

388 resultaten


ID: 133297 | Landschappelijk element

Gekandelaarde haagbeuk in pastorietuin van Strijtem

Pastoor Cuylitsweg 2 (Roosdaal)
Achteraan de pastorietuin staat in de noordwesthoek een oude gekandelaarde haagbeuk. Mogelijks zo oud als de pastorie die in 1761 werd opgericht. Op de kaart van de Ferraris (ca. 1775) zien we een tuin aangelegd volgens de regels en inzichten van die tijd. De tuin is traditioneel opgedeeld met een pad in kruismotief, verdeeld in vier tuinperken en omsloten met een haag. Het is echter, op deze weinig gedetailleerde kaart, niet op te maken of deze boom er toen al stond.


ID: 40592 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Stampmolenstraat (Roosdaal)
Wegkapel beschaduwd door lindebomen.


ID: 200170 | Bouwkundig element

Mariakapel

Hogeweg (Rotselaar)
Uit eind 17de eeuw daterende barokke wegkapel, opgetrokken in natuursteen en bekroond met tweeledige volutengevel waarboven een zwaar kruis, geflankeerd door twee linden.


ID: 42704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en omgeving

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische kapel met crypte onder het koor, gebouwd rond 1840, gelegen op een halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden, afgezet door pijlerkapellen met kruiswegstaties. De aanleg is bepaald door getallensymboliek en een bedevaartsritueel.


ID: 134511 | Landschappelijk element

Beplanting rond de Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smarten

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische bedevaartskapel van 1840 gebouwd ter vervanging van een 17de-eeuwse kapel; kapel met halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden; aanleg bepaald door getallensymboliek en bedevaartsritueel.


ID: 201023 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker met knotlinden

Torenstraat (Rotselaar)
Kleine barokkapel ingeplant tussen twee knotlinden, baksteenbouw op gecementeerde plint met spaarzaam gebruik van kalk- en ijzerzandsteen, gedateerd 1702.


ID: 90510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpshoeve

G. Gezellelaan 10 (Ruiselede)
Dorpshoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Woonhuis met achtergevel aan straatzijde, 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met 18de-eeuwse kern, eventueel nog ouder, zie bouwsporen in de achtergevel. Ten zuiden van het erf ligt het wagenhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht met 19de-eeuwse kern en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. 


ID: 134523 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Plantsoen en omgeving van de Basiliek Onze-Lieve-Vrouw

Albertusplein, Isabellaplein (Scherpenheuvel-Zichem)
Mariaal bedevaartsoord en vestingstad, aangelegd in 1609-1627 bij de oudste barokkerk van de Zuidelijke Nederlanden met een zevenhoekig grondplan als symbool voor de zeven smarten, omringd door een met bomen beplante 'hortus', heraangelegd tussen 1870 en 1872 in landschappelijke stijl met aangepast parkmeubilair, tuinpaviljoenen in pseudovakwerk en een omheining met smeed- en gietijzeren hekwerk. In de hortus werd de ommegang met veertien kruiswegstaties uit 1842-1843 van de hand van beeldhouwer Karel Hendrik Geerts (1807-1855) in de nieuwe parkaanleg ingepast. Op de oude vestingwal ten oosten van de hortus werd omstreeks 1900 een ommegang in neoclassicistische stijl gerealiseerd door architect Pierre Langerock (1859-1923) met vijftien mysteriën van de rozenkrans. In 1932-1933 werd in de zuidoostelijke hoek van de hortus een koepelkapel in neo-Lodewijk XVI-stijl gerealiseerd.


ID: 307824 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde

Nieuwe Mechelsebaan (Scherpenheuvel-Zichem)
Op de splitsing van twee onverharde wegen staat een oude, gekandelaarde linde.


ID: 14892 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twistkapellen met omgeving

Grouwesteenstraat (Sint-Gillis-Waas)
Twee bakstenen constructies, begin 19de eeuw gebouwd onder de vorm van ommegangkapelletjes met de voorzijde naar elkaar gekeerd. Beide kapelletjes staan op een ovaal pleintje met 7 lindes.