Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 306997 | Landschappelijk element

Holle weg Schepstraat

Schepstraat (Landen)
De Schepstraat loopt van in het centrum van Rumsdorp tussen uitgestrekte akkers naar de Tiensestraat. De aanzet van de weg is gekasseid en gaat dan over in een onverharde weg met groene bermen aan weerskanten. Bij Rumsdorp snijdt de weg zich stevig in het landschap in en krijgt een hol karakter. De holle weg wordt al aangeduid op de kaart van Deventer uit 1550 en vormde een parallelweg met de hoofdweg tussen Rumsdorp en Landen. In de 19de eeuw verliest de holle weg, de Scheper Straat, aan belang. In de loop van de 20ste eeuw wordt de Rumsdorpstraat de hoofdverbindingsweg tussen Rumsdorp en Landen.


ID: 308393 | Landschappelijk element

Kasseiweg Walsbetsestraat

Walsbetsestraat (Landen)
De Walsbetsestraat is een kasseiweg met gemengde samenstelling die van Waasmont naar Walsbets loopt. Een zijweg genaamd het Ridderspad is eveneens gekasseid. De weg maakt deel uit van een historisch netwerk aan parallelle wegen die de akkers doorkruisen tussen Waasmont en Walsbets. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de weg ter hoogte van de kruising met de spoorlijn en op de grens van de gemeenten Waasmont en Walsbets gewijzigd en met een kleine bocht omgeleid.


ID: 306453 | Landschappelijk element

Steenkouterbaan

Steenkouterbaan (Lebbeke)
De Steenkouterbaan loopt van in Denderbelle naar het noordoosten en sluit aan op de hoofdweg naar Dendermonde. Voorbij de laatste huizen gaat de weg over in een onverharde landbouwweg die tussen de akkers loopt. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) loopt deze weg dwars door de uitgestrekte dorpsakkers of kouter ten noorden van Denderbelle waar de naam Steenkouter naar verwijst. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende velden en op de kleine veldkapel 't Steenkouterkapelleken die hier eind 19de-begin 20ste eeuw werd opgericht.


ID: 302519 | Bouwkundig element

Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Biezenstraat, Hertstraat, Kapucijnenvoer, Pelgrimstraat, Sint-Hubertusstraat, Sint-Jacobsplein, Wagenweg (Leuven)
De aanleg van het Sint-Jacobsplein, genoemd naar de vlakbij gelegen Sint-Jacobskerk, werd in 1824-1827 gerealiseerd door aannemer Ferdinandus Duchesne, die bij openbare aanbesteding was aangewezen.


ID: 308076 | Landschappelijk element

Ramenstraatje

Ramenstraatje (Leuven)
Het Ramenstraatje is het restant van een middeleeuws steegje in de Leuvense binnenstad dat de Naamsestraat met de Ramberg verbindt.


ID: 300218 | Bouwkundig element

Begijnhofstraat met aanpalende bebouwing

Begijnhofstraat, Bles, Kalkovenstraat, Zimmerplein (Lier)
De zone met de Begijnhofstraat als centrale as wordt begrensd door de Gevangenenpoort in het noorden en de Kanunnik Davidlaan in het zuiden.


ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hagenbroekshof met omgrachting

Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.


ID: 10594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jezuïetenhoeve met toegangsdreef en grachten

Neerloop 12-13 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern zeker opklimmend tot de 17de eeuw, doch herhaaldelijk aangepast. De site is toegankelijk via een half verharde toegangsdreef met opgaande lindes.


ID: 40026 | Bouwkundig element

Perckhoeve

Perkstraat 100 (Linkebeek)
Gaaf bewaarde hoeve gebouwd in 1772, omvat het woonhuis met links melkhuis en rechts paardenstallen, een stalvleugel, een hoge schuur met kleiner wagenhuis en een afzonderlijk bakhuis.


ID: 307673 | Landschappelijk element

Kasseiweg Getestraat

Neerlinter (Linter)
De Getestraat is een 350m lange kasseiweg in hoofdzakelijk porfier, occasioneel afgewisseld met strookjes Tiense kwartsiet. Voor 1886 kreeg dit tracé een verharding in kasseien, wat vrij vroeg is voor een buurtweg die naar een vallei leidde.