Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16624 resultaten


ID: 16454 | Bouwkundig element

Brouwerij In den Zwarte Leeuw

Beverenstraat (Alveringem)
Voormalig brouwerij "In den Zwarte Leeuw"; buiten werking sedert 1941, thans drankenopslagplaats. Witbeschilderde bakstenen constructies van één bouwlaag onder zadeldaken, uit de 19de eeuw; geschikt rondom gebetonneerde binnenplaats met toegang naar straat; hek aan straatzijde. Links, aanleunend wagenhuis en stal. Oostelijke koerzijde: deels versteende dwarsschuur.


ID: 16460 | Bouwkundig element

Poort en dorpswoningen

Beverenstraat 42 (Alveringem)
Getoogde toegangspoort met gietijzeren hek, erboven, rondboognis met Mariabeeld. Gekasseid pad naar haaks gelegen huizenblok met bakstenen stoep en voortuintje. Drie huisjes van één travee en één bouwlaag onder zadeldak met hanggoot, uit de 19de eeuw.


ID: 200641 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Hoogstade

Brouwerijstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een min of meer rechthoekige begraafplaats, aan de voorzijde afgesloten door een bakstenen muur met pilasters met centraal een toegangspoort met hekken. De rijen grafstenen staan rug aan rug opgesteld.


ID: 16113 | Bouwkundig element

Hoeve De Burg

Burgdreef 2 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, L-vormige opstelling van gebouwen rondom grotendeels begraasd erf met vaalt; woonhuis op terp; oprit gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers op sokkel. Ten noorden van erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën en links opkamer en één bouwlaag, onder gebogen zadeldak gedateerd 1829 door middel van muurankers in voorgevel. Losstaand stalgebouw in het verlengde van boerenhuis. Ten oosten, 19de-eeuwse dwarsschuur onder gebogen zadeldak. Ten noorden van boerenhuis, bakhuisje.


ID: 16115 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Groenspriet's kapel met twee lindes

Burgmolenstraat (Alveringem)
Kapel geflankeerd door twee linden. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, daterend van 1851 (zie gevelsteen).


ID: 15959 | Bouwkundig element

Hoeve Drie Poortenhof met kapel

Clepstraat 3 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, met veldkapel aan de erfoprit. Van de hoevegebouwen resteren het oorspronkelijk binnen de omwalling gelegen bakhuis en op het voormalige neerhof een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. De kapel is opgevat als een bakstenen volume van één travee onder zadeldak, naar verluidt uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Ten westen van erf, boerenhuis van één travee links opkamer + drie traveeën uitbouw + anderhalve travee + twee traveeën rechts met opkamer, en één bouwlaag onder gebogen.


ID: 15961 | Bouwkundig element

Hoeve Colaertshille

Colaertshillestraat 2 (Alveringem)
Groots 19de-eeuws hoevecomplex waarvan de naam verwijst naar een voormalige hoeve (gehucht?) alwaar in 1578 de eerste gewapende bijeenkomst van de protestanten in Veurne-Ambacht plaats vond. Heden, grotendeels omwalde hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels verhard erf met vaalt. Boerenhuis met achterliggende moestuin. Ten westen van boerenhuis, groot stalgebouw met schuur- en wagenhuisgedeelte. Lange, verharde oprit ten noorden gemarkeerd door middel van vierkante hekpijlers van gele baksteen. Ten zuidwesten van boerenhuis, aangepaste rosmolen, vermoedelijk daterend van 1875.


ID: 15824 | Bouwkundig element

Toegangspoort

Dorp (Alveringem)
Vermoedelijk 17de-eeuwse toegangspoort, enig overblijfsel van voormalige pastorie. Verankerde, geel bakstenen muur voorzien van houten, rechthoekige deur in korfboogomlijsting, geflankeerd door vlakke pilasters en bekronend driehoekig fronton. Boven de deur bevindt zich een kleine rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 213248 | Bouwkundig element

Standbeeld militaire doden

Dorp (Alveringem)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire oorlogsdoden van Alveringem, opgericht in 1923.


ID: 15811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.