Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 81684 | Bouwkundig element

Brouwerij Van Cauwenberghe

Oostdorp 35 (Anzegem)
Voormalige brouwerij Van Cauwenberghe. In 1851 richt I. Van de Meulebroucke een azijnbrouwerij op. Burgerwoning met vernieuwd parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Oorspronkelijk dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel en met aan de straat gelegen serre en gloriette, zie oude prentbriefkaart. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Heden bakstenen parement van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met vorstkam. Rechts bedrijfsgebouwen: Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 81626 | Bouwkundig element

Hoevetje uit de 19de eeuw

Oudepontstraat 11 (Anzegem)
Voormalig klein 19de-eeuws hoevetje waarvan de volumes zijn aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).


ID: 81569 | Bouwkundig element

Hoeve

Pastoor Verrieststraat 107 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Semigesloten opstelling van bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond een bekiezeld erf. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Ten oosten de schuur met aansluitend wagenhuis en bakhuisje en ten westen de stal.


ID: 81487 | Bouwkundig element

Burgerhuizen volgens spiegelbeeldschema

Stientjesstraat 20-22 (Anzegem)
Twee burgerhuizen, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuizen van rode baksteen, rechthoekige muuropeningen onder granito lateien.


ID: 81692 | Bouwkundig element

Veevoederbedrijf Morgenstond

Tieboutslaan 4 (Anzegem)
Bakstenen voorgebouw met daarachter vijf parallelle beuken onder scheddaken. Lijstgevel afgelijnd door bakstenen kantelen. Centraal, dubbele poortopening.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 81635 | Bouwkundig element

Goed te Corbie

Varentstraat 27 (Anzegem)
De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200. Volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling rond deels gekasseid erf. Brede omwalling aangeduid door populieren, waarvan één gelegen aan de erfoprit gemarkeerd wordt door houten kapelletje met heiligenbeeld. Lange gekasseide erfoprit aan het erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de omwalling, staakkapelletje met Christus aan het kruis en omgeven door ijzeren hek tussen gerotseerde pijlers.


ID: 81498 | Bouwkundig element

Betonnen vlasroterij met vier rootputten

Vichtsesteenweg (Anzegem)
Betonnen vlasroterij met vier rootputten.


ID: 81588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Vossestraat 21 (Anzegem)
Hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, zie datering woonhuis met jaaranker 1777 in oostelijke zijpuntgevel. Woonhuis, schuur en bakhuisje zijn aangegeven op het primitief plan van het kadaster. Hoeve bestaande uit losstaande gewitte bestanddelen (baksteen of vakwerk) onder zadeldaken en opgesteld rond een deels verhard erf.


ID: 81701 | Bouwkundig element

Likeurstokerij Sint-Arnoldus

Walbrugge 22-26 (Anzegem)
Likeurstokerij "Sint-Arnoldus", opgericht circa 1920. Imposant woonhuis in oorsprong bestaande uit twee woonhuizen met centrale poortdoorgang. Heden vormen ze één woning, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje. Gediversifieerde baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder variërend leien dakenspel.