Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

889 resultaten


ID: 19497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin met vijver als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 19162 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Gewad 3 (Gent)
Tegenover de achtergevel van de grotendeels afgebrande woning bevindt zich een tuinpaviljoen van één bouwlaag en drie traveeën afgedekt met een schilddak, uit het eerste of tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 26597 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Cygnes met park

Groenestaakstraat 37-39, 39A, 37A-E (Gent)
Het voormalig lusthuis is gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassicerende stijl bouwen. Het kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakkapellen is vergezeld van een hovenierswoning, wagenhuis en tuinpaviljoen in een omgracht park.


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.


ID: 26768 | Bouwkundig element

Chinees Paviljoen

Gustaaf Carelshof 66 (Gent)
Voormalig Chinees paviljoen van kasteel Carelshof. Bak- en natuurstenen constructie met trapsgewijze oplopende volumes, verspringend dakniveau en polygonale hoektoren, volgens kadastergegevens daterend van 1911.


ID: 26602 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis La Maison Blanche met park

Henri Storystraat 2-4, 8 (Gent)
Het landhuis werd als buitenplaats gebouwd door architect Wilbrant in 1860 in neoclassiciserende stijl met decoratieve detaillering. Het landhuis ligt in een aan de twee straatzijden omgracht landschapsparkje waarin zich een serpentinevijver met sierlijke bruggetjes en slingerpaadjes en een oranjerie met nog aanwezige oranjebomen bevinden.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.


ID: 26610 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Mariakerke

Kasteeldreef 2-6 (Gent)
Het kasteeldomein is een omwald boomrijk domein met waterkasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ontworpen als een massief gebouw van bak- en hardsteen naar ontwerp van Joseph Schadde, gedateerd 1892. Kasteelhoeve, hoveniershuis en paardenstallen in gelijkaardige stijl doch reeds daterend van 1879. Verderop in het park, een vierkant tuinpaviljoen, een overblijfsel van een 16de- of 17de-eeuwse toren. Naast de moestuin 18de-eeuws theehuisje met oudere kern, daterend van circa 1750.


ID: 19291 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Kasteellaan 162 (Gent)
Enkelhuis met markante voorgevel met neoclassicistische gevelordonnantie van vier traveeën en drie bouwlagen uit de jaren 1880.