Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 102612 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.


ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hagenbroekshof met omgrachting

Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.


ID: 10598 | Bouwkundig element

Boogbrug over de Nete

Ouderijstraat (Lier)
De stuwbrug met drie doorlaatopeningen bevindt zich ter hoogte van de monding van de Nete-afleiding en de vest en werd gebouwd circa 1880.


ID: 10319 | Bouwkundig element

Hoogbrug

Rechtestraat (Lier)
Historisch belangrijk als verbinding tussen het kerkelijke domein van Sint-Gummarus en de stedelijke administratie; meerdere malen heropgebouwd.


ID: 33584 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wit Kasteel

Neerstraat 29-33 (Lievegem)
Fraai gesitueerd landhuis uit de 18de eeuw in cirkelvormige omwalling. Parkaanleg deels in Franse stijl met rechthoekige vijver. Ten oosten, dienstgebouw, voormalige remise, van vijf traveeën met rondboogdeuren en ten westen, gerestaureerd 18de-eeuws neerhof met latere aanpassingen op L-vormig grondplan met gewit 19de-eeuws duiventorentje met trapgevels.


ID: 33294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Schepper

Schoolstraat 3-5, 27 (Lievegem)
Het huidige domein omvat vandaag een imposante toegangspoort, het landhuis De Schepper en hovenierswoning op de plaats van de vroegere koetshuizen, een uitgestrekte beboomde tuin met merkwaardige treurbeuk, grotendeels behouden omgrachting rond het landhuis en de zogenaamde motte met arbeiderswoning en schuur.


ID: 33747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ronsele

Stoktevijver 43 (Lievegem)
Kasteel gelegen op een dubbel omgracht perceel met een toegang aan Parklaan en Stoktevijver. Brugjes en ijzeren hekken geven toegang tot het kasteel. Onderkelderd kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl van 1920 op rechthoekig grondplan met gecementeerde gevels van twee bouwlagen hoog onder een pseudomansardedak. Op een verbreed gedeelte van de wal nabij de vroegere toegang in Stoktevijver, staat een klein polygonaal bakstenen tuinpaviljoen. In zuidoostelijke hoek van het vroegere park, nu een villatuin, begin 19de-eeuwse ijskelder, begroeid met bomen.


ID: 70009 | Bouwkundig element

Kousseboombrug

Ashoop (Lo-Reninge)
Kousseboombrug over Slopgatvaart, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden licht art-decogetinte brug met betonnen brugleuningen en bakstenen bruggenhoofd.


ID: 70189 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Burgweg 18 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, waarvan de site nog steeds gekenmerkt wordt door een structuur met nog grotendeels omwald opperhof ten oosten en een niet omwald neerhof ten westen ervan. De toegang tot het opperhof wordt voorzien door een dubbele boogbrug met een korfbogige poortdoorgang met links houten kapelletje met Mariabeeldje. Het opperhof wordt gemarkeerd door het boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met haaks een laag stalletje onder zadeldak. Achter het boerenhuis eenledig bakhuis van circa 1891. Ten westen, verhard neerhof met L-vormige stal- en schuurvleugel.


ID: 70243 | Bouwkundig element

Schutsluis met overlaat en ophaalbrug

Fintele (Lo-Reninge)
Zogenaamde Fintelesas, geheel van schutsluis en bovenliggende balansbrug met bovenbouw met parallel hieraan een keersluis met meerdere beweegbare keringen gelegen in het gehucht de Fintele ter hoogte van de samenvloeiing Lovaart en IJzer. In oorsprong teruggaand tot 1827. Net voor de capitulatie van 28 mei 1940 blazen de Belgische troepen om tactische redenen de schut- en keersluis op. In 1943 wordt het sluizencomplex opnieuw herbouwd.