Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

870 resultaten


ID: 26297 | Bouwkundig element

Landhuis

Kroonprinsstraat 1A (Gent)
Voormalig kasteeltje van Van de Kerchove d'Exaerde in neoclassicistische stijl, opklimmend tot 1870, heden met ontpleisterde gevels en grondige verbouwingen van 1915. Huidige voorgevel met twee vooruitspringende zijrisalieten afgebakend door pilasters en centrale portiek met bekronende balkonbalustrade. Voorgevel afgelijnd door met balustrade opengewerkte attiek.


ID: 122163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat 77-277 (Gent)
Het Klein Begijnhof werd korte tijd na het Groot Begijnhof opgericht circa 1240. Tussen 1600 en 1700 werd het begijnhof volledig wederopgebouwd. De huizen en conventen zijn geschikt rondom een centraal onregelmatig rechthoekig weiland, de zogenaamde dries afgezoomd met linden en haagbeuken terwijl de zuidoostelijke kant ingenomen wordt door de 17de-eeuwse begijnhofkerk. Tussen 1860 en 1880 werden huizen en conventen bijgebouwd en wederopgebouwd.


ID: 214308 | Bouwkundig element

Villa in Anglo-Normandische stijl

Leiepark 22 (Gent)
Imposante villa geïnspireerd op de Anglo-Normandische stijl met omringend beboomd park grenzend aan de Leie, gebouwd in 1936 op de plaats van een gesloopt kasteel van de familie de Hemptinne in opdracht van mevrouw Pierre Joos de ter Beerst - de Hemptinne. De ontwerpplannen dateren van 1935 en zijn van architect Charles Hoge.


ID: 26604 | Bouwkundig element

Herenhuis met brouwerijgebouwen

Marcus van Vaernewijckstraat 22 (Gent)
Herenhuis met voormalige brouwerijgebouwen in een grote, aangelegde tuin met ijzeren hek op de Brugsesteenweg. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; oude kern, doch huidig uitzicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aanleunende gebouwen van de voormalige brouwerij Van Hoorebeke.


ID: 301770 | Bouwkundig element

Woning De Wulf

Moerstraat 87 (Gent)
Woning De Wulf naar ontwerp van architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath werd gebouwd conform een op 7 november 1972 goedgekeurde bouwaanvraag. De woning is een toonbeeld van de brutalistische stijl die Raman en Schaffrath in deze periode hanteerden: opgebouwd uit betonsteen en samengesteld uit een aaneenschakeling van verspringende volumes op onregelmatig grondplan.


ID: 25391 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hotel Vanden Meersche met binnenplaats en tuin

Nederpolder 1 (Gent)
Het Hotel Vanden Meersche klimt op tot de huizen de Groten en Clenen Pelicaen, die circa 1547 werden herbouwd tot een patriciërswoning, waarvan nog enkele vleugels resteren. In de 18de eeuw onder Jean-Baptiste Ignace Vanden Meersche omgevormd tot een typisch, grootschalig herenhuis met straat- en tuinvleugels rondom een binnentuin en koer.


ID: 306467 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Architectenwoning Louis Hagen met tuin

Nijverheidskaai 43 (Gent)
De architectenwoning van Louis Hagen is gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1974. Het ensemble wordt bijkomend versterkt door het weloverwogen tuinontwerp van Christian Vermander, Buro voor Vrije Ruimten en Groenvoorziening, later Buro voor Vrije Ruimte.


ID: 26681 | Bouwkundig element

Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een ommuurde tuin. L-vormig patershuis zijdelings aansluitend tegen de zuidelijke sacristie van de basiliek. Neogotische baksteenbouw met verzorgde detaillering en vrij gaaf bewaard karakter.


ID: 26496 | Bouwkundig element

Kasteel de Pélichy

Oude Brusselseweg 125 (Gent)
Neoclassicistisch kasteel gelegen in tuin met vijver, volgens gevelstenen in voorgevel opgetrokken anno 1883. Oorspronkelijke bouw in bak- en natuursteen, heden gecementeerd. Centrale gedeelte op rechthoekige plattegrond met drie bouwlagen en gevels van drie traveeën, onder mansardedak. Midden tegen de achtergevel is een zware ronde traptoren gebouwd met vier geledingen.


ID: 20842 | Bouwkundig element

Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110, Wellingstraat 1 (Gent)
Breed hoekhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, met kelders overkluisd met gedrukte kruisgewelven, opklimmend tot de 16de eeuw. Voorgevel gewijzigd in 1768, doch later nogmaals aangepast in empirestijl in 1828 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bijgebouw met voormalige kapel uitziend op de Wellinckstraat, uit 16de of 17de eeuw. Koetshuis in rococostijl uit midden 18de eeuw van acht traveeën, en één bouwlaag onder mansardedak. Paardenstallen van twee bouwlagen uit midden 18de eeuw uitziend op de Brandstraat.