Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 48850 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie met tuin

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.


ID: 48107 | Bouwkundig element

Herenhuis bij katoenspinnerij van Josse Philips-Glazer

Brusselsestraat 97 (Dendermonde)
Herenhuis, gebouwd in 1835 door katoenfabrikant Josse Philips-Glazer, fabrikant van goedkope dekens en dweilen met inslag van katoenafval. Dit dubbelhuis kan beschouwd worden als één van de oudste (deels) bewaarde herenhuizen in de Dendermondse binnenstad. Zeer breed herenhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 48903 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margriet

Dokter Haekstraat (Dendermonde)
Driebeukige noord–zuid georiënteerde kerk in neoclassicistische stijl, opgetrokken in baksteenmetselwerk in combinatie met kalkzandsteen voor plinten, pilasters, deur- en vensteromlijstingen en andere architecturale en decoratieve elementen. Het gebouw bestond oorspronkelijk slechts uit één beuk en twee zijkapellen en werd in 1710. Door de aangroei van de bevolking werd de kerk te klein zodat in 1846 de zijkapellen werden afgebroken en vervangen door de huidige zijbeuken. Tijdens deze werken werd ook de voorgevel vernieuwd.


ID: 48977 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof ter Geesten

Dokter Haekstraat 35-37 (Dendermonde)
Het landhuis met omringend park is opgetrokken in neoclassicistische stijl, met reminiscenties aan de empirestijl, te dateren omstreeks het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdgebouw, nummer 37, vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een afgeplat schilddak met hekwerk met pijlmotief tussen de schouwen. Voormalige pachthof, nummer 35, met een bewaarde configuratie aan een gekasseid erf, een bakhuis van circa 1901 en poortdoorrit. Het parkdomein met landschappelijke aanleg en glooiende gazons herbergt verschillende pittoreske tuinfolies.


ID: 48513 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dokter Haekstraat 5 (Dendermonde)
Deels vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak in sobere neoclassicistische stijl, gebouwd in 1877.


ID: 48522 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Dokter Haekstraat 54 (Dendermonde)
Neoclassicistisch breedhuis uit 1879 met typische opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde en geschilderde voorgevel horizontaal belijnd door pseudo-bossage op de begane grond. Kleine verharde voortuin afgesloten door hoog ijzeren hekken.


ID: 207134 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Greffelinck 5 (Dendermonde)
Neoclassicistisch burgerhuis, heropgebouwd volgens bouwplan van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1915 door G. Van den Abeele, herbergierster.


ID: 48537 | Bouwkundig element

Villa

Grootzand 54 (Dendermonde)
Dieper gelegen woning in een omringende tuin, toegankelijk via afbuigende verharde oprit. Huis circa 1856 gebouwd en gebruikt als buitenverblijf. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met kunstleien.


ID: 49001 | Bouwkundig element

Apotheek

Grote Markt 28 (Dendermonde)
Begin 19de-eeuws burgerhuis, circa 1828 ingericht als apotheek. Het betreft een sobere bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen die zorgt voor afwisseling met de overheersende wederopbouwarchitectuur in bak- en natuursteen. De gevelopbouw met enkelhuisopstand wordt geritmeerd door de rechthoekige omlijste vensteropeningen.


ID: 48990 | Bouwkundig element

Herenhuis weduwe Geerinckx

Grote Markt 9-10 (Dendermonde)
Heden breedhuis onder een mank zadeldak (kunstleien) van vijf traveeën en drie bouwlagen in neoclassicistische stijl. De bepleisterde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw wordt gekenmerkt door een evenwichtige gevelopbouw. De oorspronkelijk bepleisterde, verspringende achtergevel uitziend op de Dender, heeft centraal een rondboogvormig venster dat wellicht de traphal verlicht. In de kleine tuin achter de woning situeren zich loodrecht op het woonhuis de bijgebouwen in baksteenbouw.