Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 90009 | Bouwkundig element

Vlasfabriek met zwingelarij en roterij

Bruggesteenweg (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met zwingelarij en roterij, volgens kadaster in 1929 gebouwd in opdracht van Cyrille Dumortier.


ID: 90012 | Bouwkundig element

Stoommaalderij en -zagerij

Bruggesteenweg 118 (Meulebeke)
Voormalige stoommaalderij en -zagerij, volgens kadaster in 1908 gebouwd in de "Goeterluchthoek" in opdracht van de Meulebeekse timmerman Frans Fraeye-Devriese.


ID: 90035 | Bouwkundig element

Site Herentmolen

Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.


ID: 90046 | Bouwkundig element

Vlasfabriek met roterij en vlasschuur

Heirentstraat 4 (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met warmwaterroterij en vlasschuur, volgens kadaster in 1937 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Alphonse Boone, tevens eigenaar van de nabijgelegen hoeve (zie nummer 6). Uit een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen blijkt dat dit de enige warmwaterroterij is die in Meulebeke wordt opgericht, met vier rootkamers, acht zwingelmolens en een turbine, waar tevens een tiental mensen tewerkgesteld zijn.


ID: 90047 | Bouwkundig element

Hoeve

Heirentstraat 6 (Meulebeke)
Hoeve met verzorgde gebouwen waarvan de site minimaal opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van twee parallelle volumes op twee percelen, tevens toegankelijk vanaf de later opgeheven Dosseweg aan de zuidzijde. De Ferrariskaart van 1770-1778 toont een bijkomend parallel gebouw.


ID: 90050 | Bouwkundig element

Kelder van de 19de-eeuwse brouwerij Le Damier

Hoogstraat (Meulebeke)
Kelder van de voormalige 19de-eeuwse brouwerij "Le Damier" of "Het Damberd", later gekend als "brouwerij Goethals". Gerestaureerde en licht uitgediepte ruime, ineenlopende kelders, overwelfd door middel van (thans geschilderde) bakstenen kruisgewelven op natuurstenen zuilen met vlakke afdekplaat; haaks aansluitend, enkele ruimtes onder tongewelf; nieuwe natuurstenen tegelvloer.


ID: 90063 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Karel van Manderstraat 12-14 (Meulebeke)
Achterin gelegen villa in cottagestijl, voorheen "Villa Marguerite Marie", thans "Villa Marie-Claire", volgens kadaster gebouwd in 1912 met interbellum bijgebouwen van de voormalige textielfabriek van Leon Boone, thans vestiging van de zeefdrukkerij "P.V.B.A. Dejonghe en Verhelst".


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.


ID: 90076 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 10 (Meulebeke)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens kadaster samen met een naastgelegen pakhuis gebouwd in 1853 voor de Meulebeekse molenaar - later koopman - Joannes Storme. Dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuw dakvlakvenster. Breed uitkragende, vernieuwde kroonlijst. Lijstgevel met aangepast parement van lichtgele siersteen, gesigneerd "G. DE CAIGNY EMELGHEM".


ID: 90080 | Bouwkundig element

Laat-classicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 17-19 (Meulebeke)
Laat-classicistisch woonhuis reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), in 1903 uitgebreid met achterliggend werkhuis in opdracht van Josephina en herbergier Victor Vantieghem en deels herbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Van 1946 tot 1961 wordt er café "'t Nieuw Kelderke" uitgebaat, erna ingericht als wassalon. In de jaren 1970 opgesplitst en uitgebreid achteraan. Thans twee woonhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); vernieuwde gootlijst.