2943 resultaten
ID: 57934 | Bouwkundig element
Kerkhofstraat 19 (Zuienkerke)
Half vrijstaande voormalige boerenwoning, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aanduiding op Ferrariskaart 1770-1778. Boerenwoning onder zadeldak, baksteenbouw met nu gecementeerde lijstgevel. Aan oostzijde, de knik van de straat volgend, witgeschilderde bakstenen muur.
ID: 57939 | Bouwkundig element
Langedorpweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778, met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, haaks op de straat ingeplant. Centrale boerenwoning van het langgeveltype met opkamertravee onder zelfde nok met geïncorporeerde stal en schuur en aandaken. Parallel aan westzijde bakhuis met zomerkeuken.
ID: 58088 | Bouwkundig element
Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
De toekenning van het parochiaal statuut aan Zuienkerke dateert vermoedelijk uit de 10de eeuw. De huidige kerk onderging een algemene restauratie in 2000 en is omringd door een ommuurd kerkhof. Het verankerde bakstenen gebouw met leien bedaking heeft een driebeukig schip en westtoren. Het noordelijk zijkoor is 13de-eeuws, de westtoren laatromaans, de benedenkerk 13de-eeuws en er zijn sporen van 15de-eeuwse spitsboogvensters. Interieur met houten tongewelven en marmeren vloertegels. Mobilair voornamelijk in barok- en rococostijl.
ID: 58016 | Bouwkundig element
Oude Molenweg 24 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie, te bereiken via een poort in de kerkhofmuur. De eerste vermelding van de priesteragie dateert van 1540. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van circa 1800 onder pannen zadeldak met houten klokkenstoel. Symmetrische lijstgevel van geschilderde baksteen en lagere aanbouw van één bouwlaag met oculus boven kelder. Relatief goed bewaard interieur.
ID: 58017 | Bouwkundig element
Oude Molenweg 24 (Zuienkerke)
Ommuurd complex van bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken, met oude kern. Voormalige herberg de Gouden Leeuw, voor het eerst aldus vermeld in 1790, maar oorspronkelijk in gebruik als kosterswoning.
ID: 57962 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastoriestraat 11 (Zuienkerke)
Omwalde en ommuurde 18de-eeuwse pastorie in tuin gelegen al aangeduid op de kaart van Ferraris 1770-1778 en behoort tot beschermd dorpsgezicht. In 1889 werd een klein rechthoekig poortgebouw opgetrokken, parallel aan de westgevel van het hoofdvolume.. Herenhuis in laatclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met beraapte bakstenen gevelparementen, schuiframen met rolluikkasten. Kelder overdekt door tongewelf.
ID: 38399 | Bouwkundig element
Gildestraat 12 (Zulte)
Hallenkerk met kruisingstoren op vierkante basis van Doornikse steen en westgevel van Doornikse kalksteen uit de 13de of 14de eeuw, na vernielingen wederopbouw in de eerste helft van de 17de eeuw. Ommuurd en beboomd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 20ste- en 21ste-eeuwse graftekens.
ID: 44009 | Bouwkundig element
Bareelstraat 3 (Zwalm)
Georiënteerde bakstenen plattelandskerk van 1784 in classicistische stijl, omringend kerkhof met lage bakstenen kerkhofmuur.
ID: 45138 | Bouwkundig element
Beerlegemsebaan 53 (Zwalm)
Eenbeukige kruiskerk opgetrokken uit baksteen met imitatiezandsteen, ten westen toren aansluitend bij het koor, opgetrokken uit bak- en zandsteen en gedateerd 1641, gelegen binnen een klein ommuurd kerkhof.
ID: 45140 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw bij de Sint-Andreaskerk naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aansluitende ommuurde moes- en bloementuinen, gelegen in een omringende ommuurde pastorietuin.