Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 26257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Antoon Catriestraat 167 (Gent)
Hoeve met boerenwoning daterend van circa 1800. Ertegenover schuur en stal eveneens met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 26258 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Antoon Catriestraat 213 (Gent)
Oud boerenhuisje ten westen met aanleunende stal onder mank zadeldak, uitziend op omhaagde boomgaard, uit de 18de eeuw. Korfboogdeurtje in bakstenen omlijsting met gebogen waterlijstje. Ten noorden, grotendeels houten schuur, horizontale beplanking op bakstenen stoel; overstekend pannen zadeldak, mogelijk uit de 18de eeuw.


ID: 26209 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Autoweg-Noord 3 (Gent)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Toegang via een aarden weg en vernieuwd ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Boerenwoning met dubbelhuisopstand, zes traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Ruime dwarsschuur met witgekalkte gevels onder zadeldak. Ervoor mestvaalt en ten zuiden bakhuisje.


ID: 26262 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café en winkeltje

Baarledorpstraat 28 (Gent)
Breedhuis van twee en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); oude kern (18de eeuw?) met aangepaste voorgevelcementering en getoogde muuropeningen.


ID: 24448 | Bouwkundig element

Atelier voor ijzer, gebinten en staal met opslagplaats

Baudelostraat 15, Garensteeg 2A-C (Gent)
Atelier voor "ijzer, gebinden, staal", zie opschrift, in 1902 door J.G. Semey gebouwd. Drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak met vier dakkapellen. Breed vooruitspringend middenrisaliet waarin rechthoekige poort met entablement waarboven het halfrond drielicht, overspannen met een ontlastingsboog waarrond de waterlijst loopt die eveneens het opschrift "Charpentes metalliques" inlijst. Opslagruimte met bakstenen achtergevel van vier traveeën aan de Garensteeg en interessant gebint van ijzeren stangen en tot pseudo-zuiltjes verwerkte ijzeren X-balken.


ID: 26276 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 25, 25A (Gent)
Lage boerenwoning, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Ten westen aanleunend stalletje en ten zuiden ruime dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 26279 | Bouwkundig element

Het Groot Pachthof

Beekstraat 40 (Gent)
Het Groot Pachthof werd op een figuratieve kaart van de goederen van de kartuizers opgemeten door J. de Deken, in 1747. Oude hoevegebouwen gelegen aan een landweg aan de Ringvaart, daterend uit de 18de eeuw; voorheen volledig omwald. Afzonderlijk staand boerenhuis van zes traveeën met geschilderde gevels op gepikte plint, afgedekt met zadeldak. Ten westen van het erf, twee loodrecht op elkaar staande stallen, waarvan de oudste met hondenkop boven de deur. Ervoor grote mestvaalt en vijvertje. Verderop paalschuur.


ID: 26281 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Rijckhof of Oostgavere

Beekstraat 48 (Gent)
Omwalde hoeve met knotwilgen aan de walgrachten. Woonhuis met voorgevel gericht naar de boomgaard aan de straatkant, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen, brede dwarsschuur onder zadeldak met in het dak verhoogde doorritpoort. Duiventoren gelegen in de boomgaard voor het woonhuis en opgetrokken in 1931. De duiventil bevindt zich op de verdieping boven de paardenstal en doet heden dienst als hooizolder. Witgeschilderde gebouwtjes op gepikte plint.


ID: 26273 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 6, 6A-B (Gent)
De hoeve is een kenmerkend voorbeeld van de traditionele hoevebouw met losse bestanddelen uit de 18de eeuw in het Gentse. Het boerenhuis is traditiegetrouw ingeplant ten noorden van het met gras begroeide erf. De hoeve bewaart nog een langgerekt bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak met pannen waarin stallen, schuur en wagenhuis zijn ondergebracht.


ID: 26760 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beelbroekstraat 47 (Gent)
Schuin op de straat ingeplant boerenhuis met losse stal haaks erachter, toegang aan de straat via drie vierkante gemetste bakstenen hekpijlers. Ten noorden dubbelhuis van zes traveeën onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen), begin 19de-eeuwse aanpassing van kleinere boerenwoning uit de 18de eeuw.