Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 90082 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis

Kasteelstraat 31 (Meulebeke)
Woonwinkelhuis volgens kadaster gebouwd in 1929 voor Henri Saelens, die samen met zijn kinderen de achterliggende weverij "Saelens en Co" opricht, achtereenvolgens gekend als "Vermaete-Saelens", "P.V.B.A. Van den Neste en Vermaete" en "Versatex".


ID: 90075 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 7 (Meulebeke)
Neoclassicistisch breedhuis, volgens kadaster gebouwd in 1896 voor de Meulebeekse schoenmaker Theofiel Verleye. Later uitgebreid met achterbouw; thans "Salon Pascale". Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde pannen).


ID: 90119 | Bouwkundig element

Maalderij

Marialoopsteenweg 65 (Meulebeke)
Voormalige maalderij, volgens kadaster in 1948 gebouwd door maalder Albert Vandevijver uit Meulebeke ten zuiden van een erf met achterliggend woonhuis, laatst genoemde gebouwd in 1880, uitgebreid in 1923 en later nog aangepast.


ID: 90127 | Bouwkundig element

Neoclassicistische brouwerswoning

Markt 3 (Meulebeke)
Neoclassicistische brouwerswoning volgens kadaster in 1863 gebouwd voor de Meulebeekse brouwer Karel Roelandts, tevens eigenaar van de naastgelegen herberg, op de plaats van een vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis met bijgebouwen langsheen de Kapellestraat.


ID: 90141 | Bouwkundig element

Burgerhuis met aanpalend bedrijfsgebouw

Nieuwstraat 14, 12A (Meulebeke)
Art-decogetint woonhuis met aanpalend bedrijfsgebouw, volgens kadaster in 1925 gebouwd voor de Meulebeekse handelaars Gustave, Aloïs en Achille Dusselier. In de jaren 1930 wordt het bijgebouw in het kadaster als breifabriek geregistreerd. In 1936 gekocht door likeurhandelaar Omer Stevens en aanverwanten, die de eigendom laten opsplitsen.


ID: 90149 | Bouwkundig element

N.V. Dubaere

Oostrozebekestraat 59-61 (Meulebeke)
"N.V. Dubaere", in oorsprong als één pand in 1903 gebouwd voor de Brusselse hotelhouder Lodewijk Herregodts, die het in 1910 aan de Meulebeekse koopman Henri Dubaere verkoopt. Deze heeft circa 1890 een vellenhandel gestart die uitgroeit tot een haarsnijderij, groothandel in onder meer vellen, wol, lompen, textielafval en schroot. Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Lijstgevel met parement in gele siersteen met gebruik van donkerbruine plaketten voor plint en vensterpenanten.


ID: 90155 | Bouwkundig element

Burgerhuis met smidse

Oostrozebekestraat 98-100 (Meulebeke)
Gelegen aan de hoek met Onze-Lieve-Vrouwstraat. Woonhuis met smidse, volgens kadaster in 1939 gebouwd voor Remi Vuylsteke, smid uit Meulebeke; gesigneerd "ALB. CROP/ ARCHITECT/ MEULEBEKE". Hoekpand van twee bouwlagen onder plat dak met parement in gele siersteen. Afgeronde overkragende hoekerker met omlopend vensterregister en patrijspoortmotief. Inkom op de hoek tussen afgeronde zijmuurtjes.


ID: 90165 | Bouwkundig element

Goed te Barteloos

Oude Paanderstraat 4 (Meulebeke)
Historische hoeve met imposante schuur, tabaksast en nieuw woonhuis. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel aan de westzijde, in de knik van de weg, twee parallelle gebouwen weergegeven, aan noord- en oostzijde omgeven door een gracht. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend haaks volume aan de westzijde.


ID: 90177 | Bouwkundig element

Chicorei-ast en maalderij

Paanderstraat 113 (Meulebeke)
Voormalige chicorei-ast en maalderij, thans "Veevoederbedrijf Luc Buyse". Verhard erf met aan oostzijde, haaks op de straat ingeplant éénlagig woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met vernieuwd parement en gewijzigde muuropeningen. Aan westzijde, aan de straat gelegen, voormalige chicorei-ast met maalderijgebouw; verankerde baksteenbouw onder zadeldak met verspringende nok.


ID: 90180 | Bouwkundig element

Herberg den Cleenen Paender

Paanderstraat 117 (Meulebeke)
Mogelijk de voormalige 18de-eeuwse herberg "'t Scaeck", later "den Cleenen Paender" genoemd, met achterliggend bijgebouw weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Eénlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met gecementeerd parement voorzien van schijnvoegen, natuurstenen onderdorpels en getoogde muuropeningen; nieuw schrijnwerk en luiken.