Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 130505 | Landschappelijk element

Kaphaag van meidoorn als erfafscheiding

Zwartemolenstraat 39 (Heuvelland)
Kaphaag van eenstijlige meidoorn als deel van een erfbeplanting bij de voormalige smidse 'Den Blinker'. De kaphaag wordt niet geschoren, tweejaarlijks worden de kopscheuten gekapt of geknipt, jonge scheuten worden ingevlochten.


ID: 130514 | Landschappelijk element

Knotpopulier bij veedrinkpoel

Zwartemolenstraat 39 (Heuvelland)
Geknotte zwarte populier bij veedrinkpoel als deel van erfbeplanting bij de voormalige smidse 'Den Blinker'.


ID: 32666 | Bouwkundig element

Hoeve Poorthof

Zwartemolenstraat 4 (Heuvelland)
Hoeve naar ontwerp van Gustave Fierens, naar verluidt in 1923 op de funderingen van de vooroorlogse hofstede heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een verhard erf; resten van omwalling, ten westen.


ID: 130641 | Landschappelijk element

Opgaande populierenrij

Zwijnebakstraat 1 (Heuvelland)
Opgaande bomenrij van Canadese populier var. 'Marilandica' als deel van een erfbeplanting


ID: 307982 | Landschappelijk element

Holle weg naar Marollenkapel

Hoegaarden (Hoegaarden)
Op de weg Klein Overlaar vertrekt een brede holle weg naar het noordwesten. Halverwege het tracé zijn er sporen van kasseiverharding met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. Op het plateau gaat de holle weg over in een onverharde voetweg met open zichten op de omliggende akkers. De weg eindigt bij de Marollenkapel of Kapel van Klein Scherpenheuvel, een voormalige bedevaartplaats tegen huidziekten, opgericht door de congregatie van het domein Mariadal.


ID: 307141 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij

Babelomstraat (Hoegaarden)
Tegenover de toegangspoort van de 18de-eeuwse Carolushoeve staan vier opgaande lindes die op een rij werden geplant. De lindes flankeren de Babelomstraat die uitkomt op de toegangspoort en de hoeve verbindt met het naburige gehucht Overhem. De lindenrij werd aangeplant op de perceelsgrens van de akkers tegenover de hoeve op een talud langs een holle weg. Door de specifieke inplanting vormt deze bomenrij een opvallend element in het landschap dat de site van de historische hoeve visueel versterkt.


ID: 307656 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Paardskerkhofstraat-Begijnenblokstraat

Begijnenblokstraat, Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
De Paardskerkhofstraat is een kasseiweg met een bolrond profiel en aangelegd in Tiense kwartsiet met boordstenen in Petit Granit en Tiense kwartsiet. De weg sluit aan op de Begijnenblokstraat die een meer regelmatige aanleg heeft met porfier kasseien in halfsteensverband. Beide kasseiwegen maken deel uit van het historisch netwerk aan wegen die het gehucht Overhem ontsluiten en verbinden met de omliggende dorpen en gehuchten.


ID: 216441 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Elst (Hoegaarden)
Bepleisterde en witbeschilderde kapel op rechthoekige plattegrond met halfronde apsis, omgeven door linden. De kapel klimt mogelijk op tot het laatste kwart van de 18de eeuw en blijft tot vandaag een mooie getuige van de eeuwenlange volksdevotie in Vlaams-Haspengouw.


ID: 201209 | Bouwkundig element

Villa des Roses

Ernest Ourystraat 33 (Hoegaarden)
Villa uit 1909 op quasi vierkante plattegrond is ingeplant op een vrij smal en diep, rechthoekig perceel, met aan straatzijde een met een elegant ijzeren hekwerk afgesloten voortuin. Stilistisch getuigt de villa van een pittoresk eclectisme met art-nouveau-inslag.


ID: 43565 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Catharinakapel met winterlindes

Hauthem (Hoegaarden)
Fraai natuurstenen gebouwtje in laatgotische stijl, met een langwerpige beuk, uitlopend op een driezijdige sluiting, uit de 16de, 17de, 18de eeuw. Twee winterlindes markeren de ingang tot de kapel.