Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 26929 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Botestraat 156 (Gent)
Langgestrekte hoeve gelegen achterin voorerf met boomgaard. Ten noorden boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot eind 18de eeuw (?); rechts in het verlengde kleine stalvleugel en links onder afzonderlijk zadeldak schuur van 1873.


ID: 20847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


ID: 26211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ten Broecke en omgeving

Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat. Bebost tuinperceel aansluitend bij de beekvallei ten zuiden.


ID: 26447 | Bouwkundig element

Spoorwegwerkplaats Atelier Central de Réparation

Brusselsesteenweg (Gent)
Vlaamse spoorwegwerkplaats, opgericht in 1881 naar bouwplannen van architect Stasino en in gebruik genomen in 1884. De grootschalige site omvat nog een deel van de oorspronkelijke bebouwing, namelijk onder meer een bureelgebouw, aanleunend bij de neotraditionele bouwstijl, en verscheidene bakstenen werkplaatsgebouwen gebouwd volgens eenzelfde bouwconcept, een later toegevoegd oliemagazijn van circa 1900, en technische uitrusting.


ID: 26930 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Buntstraat 159 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen: boerenwoning ten noorden met nagenoeg blinde straatgevel en aanleunend dienstgebouw onder afzonderlijk zadeldak, ten westen dwarsschuur; vermoedelijk uit eerste kwart 19de eeuw. Houten muurkapelletje met recent heiligenbeeld.


ID: 19012 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Burgstraat 15-19 (Gent)
Stadswoningen, aanvankelijk drie topgevels met 16de-eeuwse kern die volgens archiefstukken van 1828 voorzien werden van eenzelfde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met drie bouwlagen en elf identieke traveeën onder een zadeldak. In de achterbouw van nummer 19 bevindt zich een opslagplaats.


ID: 20202 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Contributiestraat 15 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen met voor- en zijgevel van vijf traveeën onder afgewolfde zadeldaken (pannen), daterend van 1829 (zie bouwaanvraag en gevelsteen, laatst genoemde met letters E. M. D. B. R.).


ID: 20284 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Coupure 296 (Gent)
Hoekhuis met Twaalfkameren, dat het enige overblijfsel vormt van een magazijn gebouwd in opdracht van Velleman tussen Brioolstraat en Twaalfkameren in 1815. Voormalig linker hoekrisaliet van drie traveeën met rechts, resterende travee van de aanleunende gevelwand en links afgekante hoektravee.


ID: 18216 | Bouwkundig element

Villa en opslagplaats ontworpen door J. Roelant

De Pintelaan 347, 347A-B (Gent)
Villa en magazijn in nieuwe zakelijkheid, ontworpen door architect J. Roelant in 1932 in opdracht van textielindustrieel Arthur Baert-De Cock. De villa is duidelijk beïnvloed door de architectuur van de Nederlandse architect W.M. Dudok, zichtbaar in de asymmetrische opbouw, de gele baksteen met verwerking van zwarte of blauwe geglazuurde tegels, de kenmerkende diepe horizontale voegen, het spel van kubusvormige volumes, luifels en platte daken met overstekende daklijsten of aflijnende geglazuurde dekstenen. Het vooraanzicht van het magazijn is in dezelfde kwalitatieve modernistische stijl gerealiseerd. Bij de gebouwen is een tuin met tuinhuisje aanwezig.


ID: 26299 | Bouwkundig element

Hoeve De Meierij

Deinsesteenweg 104 (Gent)
Heden brede boerenwoning met ten zuiden ervan schuur en ernaast kleinere dienstgebouwen. Breedhuis van twee en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gevel daterend van 1828. Aan de zuidwestelijke hoek van de dwarsschuur aangebouwde achthoekige manegemolen, uit eind 19de eeuw. Ten noorden, dienstgebouw met horizontale planken beschieting van top.