Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 21005 | Bouwkundig element

Burgerhuizen met lijstgevels

Rabotstraat 11-13, 23, 31-33, 37-41, 44, 71, 90-92, Simon de Mirabellostraat 38 (Gent)
Bepleisterde lijstgevels van doorgaans drie bouwlagen boven arduinen plint, gekenmerkt door een eenvoudige gevelordonnantie van het doorsneetype uit jaren 1860. Eén van de huizen heeft voormalige stallen uit laatste kwart 18de eeuw - eerste kwart 19de eeuw in de Simon de Mirabellostraat.


ID: 26404 | Bouwkundig element

Varenstede

Rabouwstraat 11 (Gent)
Oude hoeve met losse bestanddelen gelegen achterin een met gras begroeid erf. Woonhuis ten noorden met aanpalend stalletje onder doorlopend zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Brede dwarsschuur ten westen onder zadeldak, in linkerzijgevel met niskapelletje gedateerd 1872


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 26435 | Bouwkundig element

Hof De Guchteneëre

Robiniadreef 2B (Gent)
Oorspronkelijk hoogstwaarschijnlijk een heerlijkheid, vermoedelijk met een hooghof en een neerhof. Het Hof De Guchteneere bewaart zijn walgrachten nog aan de noord- en oostkant en is aan de straatzijde afgesloten met een haag. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm geschikt rondom een van de straat niet zichtbaar binnenerf.


ID: 26899 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rosdamstraat 10 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen geschikt rondom een met gras begroeid en beboomd erf en toegankelijk via een ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met zijaandaken en muurvlechtingen, daterend uit eind 18de eeuw. Links aangebouwde varkensstallen onder lessenaarsdak. Ruime dwarsschuur met aanbouwsels onder zadeldak met rechter zijaandak, eveneens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26898 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rosdamstraat 8 (Gent)
Voorheen omwalde hoeve met losse bestanddelen en boomgaard, van de straat afgescheiden door een gracht en toegankelijk via twee ijzeren hekken tussen vierkante gemetselde hekpijlers. Ten westen, woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak, in kern minstens opklimmend tot eerste helft 18de eeuw. Ten zuiden en voorheen buiten de omwalling gelegen ruime stallen. Ervoor bakstenen bakoventje.


ID: 26407 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schuiterstraat 31 (Gent)
Hoeve met een met gras begroeid voorerf. Brede boerenwoning met witgeschilderde gevel op gepikte plint, afgedekt met zadeldak, daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw. Tegenover woonhuis, ten zuiden, schuur en stallen met in het dak hoger opgetrokken doorritpoort.


ID: 19663 | Bouwkundig element

Sint-Antoniusgesticht

Sint-Antoniuskaai 9, 9A-H (Gent)
Achterin gelegen hoofdgebouw, het voormalige gildehuis, van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak. Voorgevel in classicerende barokstijl, gedateerd 1645 op cartouchevormige gevelsteen. Het complex omvat eveneens de Kapel Sint-Vincentius van Padua, opgetrokken in 1821, het voormalig oratorium van de zusters en verschillende bijgebouwen.


ID: 18678 | Bouwkundig element

Brouwerij

Sint-Bernadettestraat 626 (Gent)
Oorspronkelijke gebouwen vanaf 1873 en voornamelijk in het vierde kwart van de 19de eeuw opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplein. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak, met uitbreiding links met toren, daterend van 1899.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.