Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 135150 | Landschappelijk geheel

Domein Groenhove en omgeving

Lichtervelde (Lichtervelde), Torhout (Torhout)
Domein Groenhove en omgeving ligt aan de voet van een oostelijke uitloper van het plateau van Wijnendale. Op het einde van de 18de eeuw was het gebied ook bebost en grensde het in het zuiden aan een uitgestrekt veldgebied. Aan de voet van de helling liggen enkele bronnen van de Gaverbeek en van een zijbeek van de Regenbeek. Het huidige gemengde bos wordt doorsneden door rechtlijnige dreven en wegen die soms onverhard en smal zijn. Rond het bos ligt voornamelijk weiland en enkele akkers. Het bos zelf herbergt een rijke flora en fauna door de verscheidenheid aan bodemcondities, door het hakhoutbeheer en door sporadische heidevegetatie als relict van het voormalige veldgebied. In het midden van het boscomplex ligt het klooster Virgo Fidelis dat halfweg de 20ste eeuw gebouwd werd.


ID: 51722 | Bouwkundig element

Villa 't Eiland

Astridlaan 26 (Lichtervelde)
Villa, zogenaamd " 't Eiland" naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker


ID: 308494 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

François Blauweweg 1 (Lichtervelde)
Hoeve met losstaande bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom bekiezeld erf met grasplein en treurwilg. Bereikbaar ten westen via hek tussen bakstenen pijlers, waarnaast rij populieren.


ID: 51757 | Bouwkundig element

Hoeve

Ketelbuiserstraat 138 (Lichtervelde)
Ertegenover voormalige cichorei-ast uit de jaren 1930 en naar verluidt in werking tot 1976. Bakstenen complex met ast van drie bouwlagen onder plat dak met enerzijds links aanleunend gedeelte met weegbrug en open betonnen loods voor opslag.


ID: 51685 | Bouwkundig element

Station Lichtervelde met lampisterie en hekwerk

Statieplaats 3-5 (Lichtervelde)
Het station ligt op de kruising van de spoorlijnen Brugge-Kortrijk en Gent-Veurne-De Panne. Dit derde station van Lichtervelde werd in 1912-1914 gebouwd en na een gedeeltelijke vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog identiek hersteld. Het ensemble bestaat uit het langgestrekte stationsgebouw met stationschefwoning en de lampisterie annex toilettengebouwtje. Binnen de standaardtypologie van stationsgebouwen (staatstype ‘1895') is dit station uitzonderlijk door zijn omvang, het materiaalgebruik van grijze machinale strengperssteen en de tegeltableaus met afbeelding van de Lichterveldse paardenmarkt. Ook het gietijzeren hekwerk tussen de lampisterie en de gesloopte goederenloods is bewaard.


ID: 51700 | Bouwkundig element

Neoclassicistische herenhuizen

Statiestraat 165, 169 (Lichtervelde)
Neoclassicistische woonhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw , gebouwd in opdracht van van kolen- en cichoreihandelaars Depuydt; respectievelijk zes en zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak (nok parallel aan de straat) met aediculae, nummer 169 tevens oeils-de-boeuf; houten kroonlijst op consoles.


ID: 51704 | Bouwkundig element

Site Van Coillie: boomzagerij, olieslagerij en maalderij

Statiestraat 179 (Lichtervelde)
Industrieel-archeologische site op plaats van vroegere houten staakmolen, zogenaamd "molen Devos" (1856-1919). Combinatie van drie landelijke bedrijfjes typerend voor de economische en technologische ontwikkeling van de eerste helft van de 20ste eeuw, voornamelijk uit het interbellum.


ID: 51713 | Bouwkundig element

Hoeve

Weststraat 56, 58A-B (Lichtervelde)
Hoeve van het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw bestaande uit lage aaneengesloten bestanddelen in U-vormige configuratie rondom begraasd en begrint erf met notelaar. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gekasseide stoepen.


ID: 135115 | Landschappelijk geheel

Liedekerkebos

Liedekerke (Liedekerke), Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek (Ternat)
Liedekerkebos is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Liedekerke, Sint-Katharina-Lombeek, Borchtlombeek en Wambeek. Liedekerkebos was een oud boscomplex, dat achtereenvolgens werd gerooid en deels herbebost. Langs het netwerk van meestal loodrecht op elkaar aansluitende wegen staan vaak bomenrijen met hier en daar devotiekapelletjes. In het zuidelijk deel ligt het “Radio-Elektrisch Centrum” waar diverse zendmasten opgericht werden.


ID: 40012 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Bouchoutstraat 1 (Liedekerke)
Dubbel boerenhuis met één verdieping van vijf traveeën en een pannen zadeldak, gedateerd 1834 door muurankers van de gecementeerde zijgevel. Baksteenbouw.