Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 307659 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hauthem

Hauthem (Hoegaarden)
Kasseiweg die vertrekt bij de Sint-Catharinakapel en tussen de akkers afdaalt van het plateau richting Hoegaarden. In de holle weg heeft de kasseiweg nog zijn oorspronkelijk karakter bewaard met boordstenen in Tiense kwartsiet en halfsteensverband en licht bolrond profiel. Vermoedelijk werd de holle weg eind 19de eeuw gekasseid in functie van een beter rijcomfort en om erosie tegen te gaan.


ID: 134189 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve van Peten met herenboerenparkje

Hauthem 104 (Hoegaarden)
Gesloten hoeve met informeel herenboerenparkje, dendrologisch interessant en van ver zichtbaar.


ID: 307653 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kauterhof

Kauterhof (Hoegaarden)
De kasseiweg Kauterhof verbindt Sint-Katarina-Hauthem met Hoegaarden. De kasseihelling van meer dan 1 km lang heeft een redelijk vlak profiel en een gemengde samenstelling met rechthoekige kasseien in porfier en grès (?) in halfsteensverband. De kasseiweg heeft het karakter van een holle weg en loopt tussen taluds die dichter bij de dorpskern aan weerszijden beplant zijn met een rij zomerlindes. De weg maakt deel uit van het uitgebreide historische wegennetwerk op het plateau tussen Meldert en Hoegaarden en vormde in de 19de eeuw de hoofdverbinding tussen deze twee grote centra.


ID: 307981 | Landschappelijk element

Wegbeplanting met gekandelaarde platanen

Klein Overlaar (Hoegaarden), Groot Overlaar (Tienen)
Langs de N221 staan verspreid 33 gekandelaarde platanen als relict van de oorspronkelijke wegbeplanting. De bomen benadrukken het rechte karakter van de steenweg en geleiden het zicht. 


ID: 134184 | Landschappelijk element

Park van de Villa Trémouroux-Dumont

Klein Overlaar 77, 77A (Hoegaarden)
Eclectische villa gebouwd omstreeks 1857 op de plaats van een dubbele feodale motte, omgeven door landschappelijk park van 35 are, aangelegd rond 1860 en uitgebreid rond 1900 tot 1,5 hectare.


ID: 307140 | Landschappelijk element

Kapel- en kruispuntlinde

Molenstraat (Hoegaarden)
Op het kruispunt van de Molenstraat met een gekasseide holle zijweg staat tegenover de kasseiweg een indrukwekkende opgaande linde. Vanuit de opslag aan de stamvoet vertrekken twee dikke zijtakken van 135 en 138cm omtrek. De stam zelf heeft boven de sterk uitgegroeide opslag een omtrek van 465cm. Tegen de stam werd een kleine Mariakapel bevestigd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.


ID: 307662 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nerm (Buurtweg nr. 18)

Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en met boordstenen in Petit Granit. Deweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen langsgrachten op de rand van de beekvallei. Waar de weg iets dieper is ingesneden, krijgt hij het karakter van een holle weg. De kasseiweg maakt deel uit van het historisch netwerk van vaak holle wegen die over de uitgestrekte akkers tussen Aalst en Sluis liepen.


ID: 307963 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nerm (Buurtweg nr. 46)

Nerm (Hoegaarden)
De kasseiweg Nerm is gekasseid met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en heeft een uitgesproken bolrond profiel, afgeboord met kasseien in Tiense kwartsiet. De kasseiweg slingert tussen weilanden en is sterk ingesneden tussen steile taluds met hakhout van esdoorn en imposante hakhoutstoven van es. De huidige kasseiweg vormt een relict van de historische verbindingsweg met het zuidelijk gelegen dorp Zétrud-Lemay.


ID: 130931 | Landschappelijk element

Oude linde bij veldkapel

Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
De eeuwenoude winterlinde (Tilia cordata) staat op een kruispunt van vijf wegen ten westen van de Meldertse dorpskom (deelgemeente van Hoegaarden). Hij bevindt zich aan de rand van een open akkergebied met talrijke onverharde veldwegen en holle wegen. De laatste eeuwen is er in dit landschap nauwelijks iets veranderd. De 19,5 meter hoge winterlinde heeft een stamomtrek van 6,83 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). De grootste diameter van de kroon bedraagt 25 meter.


ID: 210648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel met winterlinde

Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
Het zicht met de enorme linde en de kleine kapel tegen de achtergrond van het open akkerlandschap is ruim bekend. Eind de jaren 1970, begin de jaren 1980 werd de kapel omver gereden en herbouwd met moderne materialen, maar de vorm bleef bewaard.