Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3060 resultaten


ID: 130092 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Hemelrijk 2 (Zwalm)
Het erf van het voormalig boerenhuis is langs de straat afgesloten met een geschorenhaag van haagbeuk. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.


ID: 130091 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Hemelrijk 5 (Zwalm)
Het erf van het voormalig boerenhuis is langs de straat afgesloten met een geschoren haag van haagbeuk. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.


ID: 130266 | Landschappelijk element

Op enen gezette gele kornoelje

Herpelstraat 27 (Zwalm)
De Gele kornoelje maakt deel uit van een gedeeltelijk bewaarde hoog- en halfstamboomgaard bij een voormalig boerderijtje langs de Herpelstraat te Roborst, ten noorden van de dorpskern. De boom vormt een eenheid met het ganse omhaagde boerenerf (eind 19de - begin 20ste - eeuwse loonwerkerswoning), waarop hij indertijd is geplant voor de fruitproductie.


ID: 130166 | Landschappelijk element

Linde bij gevelkruis in muurnis

Heufkensstraat 22 (Zwalm)
Aan de straatzijde, op twee meter van de gevel van het woonhuis bij de hoeve Heufkensstraat 22, staat bij een muurkruis een jonge gekandelaarde linde. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij wegkapellen en -kruisen.


ID: 130165 | Landschappelijk element

Gemengde veekering bij hoogstamboomgaard

Heufkensstraat 22-24, Neerkouter (Zwalm)
Een weerhaag, ooit dienstig als veekering, staat er langs de Neerkouter om een huisweide met boomgaard af te sluiten. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met meidoorn in dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten. Dat het een oude haag is blijkt uit de vele bijmengingen die er door natuurlijke verrijking in terecht zijn gekomen.


ID: 130329 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Heuvelgem (Zwalm)
Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit meidoorn, es, vlier en olm. De houtkant wordt als hakhout beheerd. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud was hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130330 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Heuvelgem 20 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de woning Heuvelgem 20 staat er een schermbeplanting met twee opgaande lindebomen. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd dicht bij oude boerderijgebouwen een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130332 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Heuvelgem 23 (Zwalm)
De toegang tot het erf wordt aan beide zijden geflankeerd door een welkomstboom, een opgaande en een gekandelaarde linde. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De toegang tot het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de bomen als schermbeplanting functioneerden. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130334 | Landschappelijk element

Knotlinde in houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
De hoeve Heuvelgem 23 is gebouwd boven op een talud. Om te voorkomen dat de gebouwen verzakken is er in een houtkant voorzien. Ook het wortelgestel van een oude knotlinde fixeert het en voorkomt erosie op het talud. Het betreft een hoog geknotte Hollandse linde met en stamomtrek van 314 cm.


ID: 130335 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
Het erf bij de hoeve Heuvelgem 23 situeert zich hoog, net achter het steile talud dat zich langs de straat bevind. Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit linde, haagbeuk, meidoorn, es, eik, vlier en olm. Ze worden als hakhout beheerd, verschillende zijn uitgegroeid tot boom en worden geknot. Er zijn ook aanplantingen van laurierkers en dwergcypres. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud werd hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.