Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 134187 | Landschappelijk element

Tuin van de Sint-Gorgoniuspastorie

Pastorijstraat 30 (Hoegaarden)
Pastorie met poortgebouw, gebouwd omstreeks 1747 naar het 18de-eeuwse model van 'vivre entre cour et jardin'; monumentaal poortgebouw met duiventoren ter afsluiting van binnenplaats met kleine oranjerie; in de achtertuin bevindt zich een fraai Lodewijk XV-paviljoen; een deel van de achtertuin werd later landschappelijk heraangelegd; monumentale ginkgo.


ID: 307655 | Landschappelijk element

Kasseiweg Walestraat

Walestraat (Hoegaarden)
Het centrale deel van de Walestraat is gekasseid in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. De kasseiweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen boordstenen van Petit Granit en Tiense kwartsiet. Waar de weg dieper is ingesneden, zijn er steile taluds met hakhout van onder andere es. De weg vormde de hoofdverbinding tussen Hoegaarden en Melin die het natuurlijke reliëf volgt en was deel van een dicht netwerk van holle wegen die de kouters doorkruisen.


ID: 304789 | Landschappelijk element

Moerascipres Koningsvijvers

Hoeilaart (Hoeilaart)
Aan de Koningsvijvers staat één van de weinige moerascipressen van het Zoniënwoud.


ID: 302943 | Bouwkundig element

Sint-Corneliuskapel geflankeerd door linden met boomkapellen

Duboislaan (Hoeilaart)
Pijlerkapel, achterin gelegen tussen de Lindevijver en de Putselvijver nabij het begin van de zogenaamde Processieweg, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beschadigd circa 2004, nadien hersteld en herschilderd.


ID: 307748 | Landschappelijk element

Opgaande lindes als herdenkingsbomen 75 jaar België

Sint Jansberglaan, Verdunningsdreef (Hoeilaart)
Aan het vroegere kruispunt van de Verdunningsdreef met de Sint Jansberglaan in het Zoniënwoud staat een groep lindes. Bij deze bomengroep staat een gedenksteen met inscriptie "Jubilé 1905". De lindes zijn hier geplant als "Bouquet jubilaire", ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.


ID: 305814 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lourdesgrot

Dorpsstraat, Hoogstraat, Hooilingenstraat (Hoeselt)
Beeldbepalende Lourdesgrot van 1941. De omgevende aanleg werd in 2008 vernieuwd, maar omvat nog een aantal oudere bomen.


ID: 781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Borch en park

Dorpsstraat 18 (Hoeselt)
Op een site die minstens teruggaat tot het midden van de 14de eeuw rest nog de zogenaamde Bethaniatoren, restant van een vierkant waterkasteel uit 1622.  Het goed omvat naast de overblijfselen van het kasteel Ter Borch, de 18de-eeuwse gebouwen van het kasteel Brouckmans (poortgebouw en woning), de laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse klooster- en schoolgebouwen, het weeshuis, de kapel, de aalmoezenierswoning en het park.


ID: 787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhoeve met herenboerenpark

Dorpsstraat 49 (Hoeselt)
Herenhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw met gebouwen in Maasstijl en met laat-classicistische verbouwingen van 1788. Bijhorend herenboerenpark uit het midden van de 19de eeuw, met beeldbepalende muur en bomen, belangrijk hekwerk en moestuin op de oude site.


ID: 788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terwaart met park

Gansterenstraat 43 (Hoeselt)
Landhuis in neoclassicistische stijl uit 1862 en vergroot in 1909, gelegen in een omhaagd park met enkele volwassen, tot de eerste aanlegfase opklimmende bomen en een monumentaal hek.


ID: 854 | Bouwkundig element

Kruislinde met kapel

Hardelingenstraat (Hoeselt)
De van oudsher onder deze naam bekende plaats is het kruispunt van verschillende wegen: de oude weg van Tongeren naar Hoeselt, de weg van Werm naar Schalkhoven; en de weg naar Sint-Huibrechts-Hern via Hardelingen.