Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 1642 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Tiendenschuurstraat 13 (Mechelen)
Vrij grote hoeve met losstaande bestanddelen; inplanting opklimmend tot de 18de eeuw. Huidig gebouwenbestand vermoedelijk uit de jaren 1860.


ID: 1641 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Holsen

Tiendenschuurstraat 31 (Mechelen)
Eertijds omgrachte monumentale hoeve met losstaande bestanddelen, aangepast onder meer in het eerste kwart van de 20ste eeuw, doch met oudere kern.


ID: 1643 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Cruyninghemhof

Tiendenschuurstraat 35 (Mechelen)
Benaming mogelijk naar de oorspronkelijke eigenaars en naar verluidt de oudst bewaarde hoeve van Leest; reeds aangeduid op de kaart van 1723. Nog deels bewaarde omwalling en restant van een boomgaard.


ID: 52592 | Bouwkundig element

Kanunnikhoeve

't Steen 4 (Meerhout)
Hoeve met verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak, een woonstalhuis, parallelle langsschuur en ten westen tweede haaks woonstalhuis.


ID: 40179 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Amelgem

Amelgemstraat 9 (Meise)
De hoeve Groot Amelgem bestaat uit los verspreide bestanddelen uit de 17de-18de eeuw: een boerenwoning uit de 17de eeuw, gelegen ten westen van het aarden erf en een 18de-eeuwse stalvleugel ten noorden, de alleenstaande langsschuur ligt ten zuidoosten van het erf en het bakhuis ten oosten.


ID: 305477 | Bouwkundig element

Hof t'Elderen

Barbierstraat 8, 8C (Meise)
Achterin gelegen hoevecomplex met losstaande bestanddelen, waarvan de oorsprong zou teruggaan tot het primitieve Hof te Imde en dus deel uitmakend van de oudste dorpskern van Imde. Het hof is gelegen ten zuiden van de kerk, tussen de Barbierstraat en de Molenbeek.


ID: 40191 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driesstraat 120 (Meise)
Hoeve met losse bestanddelen, geschikt rondom een gebetonneerd erf, gedeeltelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden drie vrijstaande, U-vormig ingeplante volumes met centraal erf weergegeven; de zuidwestzijde bleef onbebouwd. De hoeve is gelegen op de 'Wolvertemse Dries' en wordt volgens J. Lefèvre '’t Hof van Leemans' genoemd; dezelfde bron maakt ook gewag van een balk met jaartal 1785.


ID: 305486 | Bouwkundig element

Hoeve van 1896

Neerpoorten 85 (Meise)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt van 1896, zie ook geschilderd jaartal op de achtergevel van het woonhuis. In 1906 gebeurde op het kadaster de registratie van een reconstruction totale in eigendom van landbouwer Jozef Huysegoms-De Groef. Ten noordwesten van de hoeve was toen een boomgaard. Hoewel vrij eenvoudig van opzet ligt de hoeve tot vandaag in een zeer landelijke omgeving en getuigt ze van het eertijds agrarische karakter in deze omgeving.


ID: 305506 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schriekdreef 39 (Meise)
Hoeve met losse bestanddelen uit de vroege 20ste eeuw, gelegen op een omhaagd perceel in een bocht van de weg ten westen van het centrum van Nieuwenrode, deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos. Pal ten zuiden van de hoeve loopt de Birrebeek.


ID: 40235 | Bouwkundig element

Hoeve

Westrodestraat 75 (Meise)
Hoeve met gebouwen uit midden 19de eeuw in los verband. Boerenhuis met anderhalve verdieping en pannen zadeldak.