Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3060 resultaten


ID: 130328 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Heuvelgem 35 (Zwalm)
Langs de perceelsrand en langs de losweg palende aan het erf staat er nog een restant uit een essenkaphaag. De haag heeft een kaphoogte van bij de 200 cm en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130326 | Landschappelijk element

Geknotte welkomstlinde

Heuvelgem 50 (Zwalm)
De toegang tot het erf wordt aan de rechterkant geflankeerd door een geknotte welkomstboom. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de boom ook als schermbeplanting functioneert. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130327 | Landschappelijk element

Geschoren olmenhaag

Heuvelgem 50 (Zwalm)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een geschoren olmenhaag. Olm werd voor deze toepassing geprefereerd omwille van de zeer dichte vertakking vanaf de basis. Mits de haag goed onderhouden werd kon men hierdoor het kleinvee op het erf houden en werd indringing voorkomen. Opslag van de welkomstlinde heeft zich ook in de scheerhaag gevestigd en wordt samen met de olmenhaag onderhouden. Olm wordt heden ten dage nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. Het valt ons echter op dat de goed onderhouden scheerhagen van olm gezond zijn en niet belaagd worden door de olmenspintkever. Een verklaring is mogelijks dat de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig heeft om zicht te vestigen.


ID: 45302 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jobskapel met gekandelaarde linden

Hooglaan, Vijflindenlaan (Zwalm)
Witgeschilderde bakstenen pijlerkapel tussen twee gekandelaarde lindebomen, vrij recent heropgebouwd.


ID: 130283 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Hooglaan, Vijflindenlaan (Zwalm)
Op de plaats waar de vijflindenlaan en de Hooglaan samenkomen zijn op traditionele wijze twee gekandelaarde linden geplant bij het Sint-Jobskapelletje.


ID: 305194 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Hundelgemsebaan (Zwalm)
Bereikbaar vanaf de Hundelgemsebaan staat langs een losweg een mooi ontwikkelde opgaande Canadapopulier. Hij staat als hoekboom langs de rechtgetrokken Zwedebeek. Het is een oude populierenkloon van het vrouwelijk geslacht en is daarom vermoedelijk een Marilandicapopulier. De boom heeft een indrukwekkende stamomtrek van 423 cm, een totale hoogte van 36 m en een kruindoormeter van 28 m. De boom is mooi gevormd en beeldbepalend.


ID: 130137 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom

Hundelgemsebaan 104, Kerkstraat (Zwalm)
In de haag langs de Kerkstraat staat een geknotte linde. Volgens ter plaatse ingewonnen informatie betreft het hier een hoekboom. Op de huidige kadastrale situatie zien we geen verband met de boom, doch vermoeden we dat de linde een inmiddels verdwenen situatie markeert. De boom is nog de enige getuige hiervan.


ID: 130132 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk bij boomgaard

Hundelgemsebaan 74 (Zwalm)
Een lang uitgerekt perceel, aansluitend bij de woning Hundelgemsebaan 74, is als hoogstamboomgaard in gebruik en werd op traditionele wijze afgezet met een afsluitingshaag. Het is een scheerhaag waarvan het achterste deel, aansluitend bij de landbouwweg, in meidoorn en met zéér dichte plantafstanden is uitgevoerd. De twee flanken van de boomgaard zijn in een haagbeukenhaag uitgevoerd. De scheerhoogte is rondom op 150 cm uitgevoerd.


ID: 130246 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Huttegemstraat 27 (Zwalm)
Aan de straatzijde, op de zuidwestkant van de woning, is er een gekandelaarde lindeboom aanwezig. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd, dicht bij oude boerderijgebouwen, een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen die onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130297 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Kamperstraat, Sint-Annastraat 44-46 (Zwalm)
In Rozebeke en zichtbaar vanaf de Kamperstraat staat in de hoek van een boomgaard een enorme opgaande canadapopulier als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 4 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan. Het betreft hier tevens een oude Marilandica, dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier.