Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2940 resultaten


ID: 81096 | Bouwkundig element

Hoeve

Pontstraat 89 (Zwevegem)
Historische hoeve, al opgetekende site op de Ferrariskaart 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Hoeve bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met vierkante opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers. 18de-eeuwse Dubbele dwarsschuur onder hoogopgaand zadeldak en stalvleugel met asemgaten en stalvleugel uit tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 81025 | Bouwkundig element

Hoeve

Salembierstraat 10 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve waarvan site weergegeven sinds 1846. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek; rechterpijler met beglaasde muurnis met Heilige Jozef. Ten noorden boerenhuis gedateerd 1866. Lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Ten westen schuur met aflijnende overhoekse muizentandfries.


ID: 81028 | Bouwkundig element

Dieper in gelegen hoeve

Sint-Denijsstraat 25 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoeve met eind 19de-eeuws uitzicht. Site aangeduid sinds 1846 met grosso modo gelijke opstelling. Hoeve met semigesloten opstelling door recentere uitbreidingen. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten zuiden boerenwoning opgetrokken in verankerde baksteen, Ten noorden sterk aangepaste stalvleugel met bakstenen stoep. Ten oosten dwarsschuur met ingewerkte kapel van circa 1912 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 81109 | Bouwkundig element

Hoeve

Stijn Streuvelsstraat 9 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht opgetekend circa 1846. Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rond een gekasseid erf en met meidoornhaag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek en hekpijler met klein witgeschilderd kapelletje met beeld van Maria met Kind. Woonhuis met aangrenzende stalvleugel, verder stalvleugel met aangrenzend lager nutsgebouwtje en schuur met wegwijzer Avelgem-Oudenaerde.


ID: 81041 | Bouwkundig element

Mortiersmolen

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.


ID: 81363 | Bouwkundig element

Ferme de l'Arbre

Zandbeekstraat 14 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Stalvleugel met steunberen. Boerenwoning, gedateerd 1779 door jaarankers met zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeën en twee opkamertraveeën met getraliede T-vensters en luiken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak, dubbele dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 81238 | Bouwkundig element

Hoeve

Zaveleinde 26 (Zwevegem)
19de-eeuwse Hoeve met gebouwen van al dan niet gecementeerde rode baksteen met semigesloten opstelling en bekiezeld erf. Sita al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Erfoprit geflankeerd door bakstenen pijler, woonhuis met gecementeerde erfgevel, stalvleugel en schuur van circa 1870. Kapel ingewerkt in gevel van schuur en Interieur met bewaarde cementtegelvloer en verschillende heiligenbeelden, onder meer Christus aan het kruis.


ID: 81248 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zwevegemstraat 83 (Zwevegem)
Herenhuis, aan de straat afgezet door haag met toegang via bakstenen erfpijlers en bewaard hek. Lager volume onder plat dak en achtergelegen fabriek. Dubbelhuis van rode baksteen met aflijnende getrapte fries en met arduin voor sluitstenen en deuromlijsting.


ID: 14690 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp Oost 43 (Zwijndrecht)
In kromming van de weg en schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn. Bakstenen huis met tuin, afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 14700 | Bouwkundig element

Hoeve en arbeiderswoningen

Heidestraat 76-84 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rond aarden erf, gelegen ten noordoosten van een rij arbeidershuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak gebouwd volgens spiegelbeeldschema.