2943 resultaten
ID: 81048 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.
ID: 81270 | Bouwkundig element
Driesstraat 53 (Zwevegem)
19de-eeuws Landhuis, gelegen te midden van ommuurde tuin met leilinden. Deels bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder pannen schilddak. Dubbelhuis met lijstgevel aan de tuinzijde doorbroken door middentravee.
ID: 81069 | Bouwkundig element
Heestertplaats 12 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 19de eeuw. Combinatie van diep- en breedhuis, tevens dieper in gelegen nutsgebouw met merkwaardige voorgeplaatste serre, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Gecementeerde lijstgevel en verankerde zijgevel.
ID: 81068 | Bouwkundig element
Heestertplaats 6 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen, verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen en arduin. De naastgelegen tuin met tuinmuur, verfraaid door witte sierbaksteen en doorbroken door rechthoekige poort.
ID: 81306 | Bouwkundig element
Kerkeberg (Zwevegem)
Hoger gelegen driebeukige kerk, oorspronkelijk romaans, met vierkante kruisingstoren in verschillende bouwmaterialen met leien bekleding voor de zadeldaken en gebakken leitegels. De parochiekerk is nu omgegeven met parkje met hagen en bomen.
ID: 81077 | Bouwkundig element
Kerkomtrek (Zwevegem)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte 'headstones' voor Britse en rechthoekige graven voor Duitse doden.
ID: 81147 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Zwevegem)
Neogotische kerk heropgebouwd in 1918 naar de originele pannen van 1874 en naar ontwerp van architect Leopold De Geyne uit Kortrijk. Het gebouw is omgeven door loofbomen, enkele kerkbanken, een pastoorspad, een gedenksteen, voorgeplaatst gietijzeren kruis, Heilig Hartbeeld en tevens calvarie met ijzeren Christusbeeld. Driebeukig bedehuis met voorgeplaatste westertoren; sacristie en recenter dienstgebouw., voormalige doopkapel en traptoren. Rode baksteenbouw, met gebruik van arduin en leien bedaking. Toren gemarkeerd door versneden steunberen op de hoeken. Schip van zeven traveeën met aflijnende getrapte fries geritmeerd door spitsbogige muuropeningen en versneden steunberen. Oostelijke zijpuntgevels getypeerd door vlechtingen.
ID: 80918 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kortrijkstraat 4 (Zwevegem)
Imposant neoclassicistisch landhuis, in de dorpskern van Zwevegem. Al in de late 18de eeuw werd op het perceel een volume afgebeeld. Volgens de kadastrale gegevens wordt het volume uitgebreid in 1858 en 1864 en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. In 1864 worden tevens drie bijgebouwen opgetrokken. In 1882 wordt de oostzijde van de woning uitgebreid en in 1896 aangepast. In 1930 worden nog enkele verbouwingen uitgevoerd aan de bijgebouwen en wordt een nieuwe aanhorigheid opgetrokken in het westen. Aan de straat afgezet door ijzeren hek op bakstenen muurtje. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder geknikt leien schilddak; hoeken van de nok bekroond met vazen. Drie boogvormige dakvensters met voluten. Twee lagere vleugels van één bouwlaag afgelijnd door balusterborstwering. Omringende tuin, ommuurd ten oosten. Ten westen twee bakstenen nutsgebouwen, voormalige paardenstallen en garage.
ID: 81171 | Bouwkundig element
Poeldries 10 (Zwevegem)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen van rode baksteen en gegroepeerd rond een deels bekiezeld, deels gekasseid erf. De site staat opgetekend sinds 1770-1778. Nu hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht met erftoegang met ijzeren hek en deels bewaarde ommuring. Woonhuis met bewaard houtwerk en diefijzers, stalvleugel, schuur, beide met asemgaten. Buiten het erf bakhuisje.
ID: 81040 | Bouwkundig element
Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Ommuurde gemeentelijke begraafplaats aangelegd circa 1900 volgens traditioneel dambordpatroon met ijzeren hek aan hoofdingang, met calvarie beschaduwd door eiken en zes Common Wealth Graves. Talrijke graven van blauwe hardsteen opklimmend tot eind 19de eeuw en aansluitend bij de traditionele cipe. Verscheidene monumentale graven van onder meer de familie Bekaert. Imposante grafkapel van de familie Vandevenne-Vandenberghe.