Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 41777 | Bouwkundig element

Hospice Vervoort van 1871

Michel Theysstraat 7 (Diest)
Langs de Demer gebouwd tweeverdiepingshuis in neoclassicistische stijl, gedateerd 1871.


ID: 41747 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch ensemble

Overstraat 2-8 (Diest)
Even voor 1836 werd een ensemble van vier, als één geheel geconcipieerde huizen opgetrokken, bestaande uit een ruime herenwoning met koetshuis van 1879 en drie kleinere en meer bescheiden woningen met achterhuis.


ID: 41756 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Peetersstraat 1, Wolvenstraat 43 (Diest)
Twee en halve verdieping hoog gebouw van baksteen met sporen van zandstenen speklagen. Licht gebogen dak en holronde kroonlijst.


ID: 78211 | Bouwkundig element

Herenhuis uit de wederopbouwperiode

Roeselarestraat 1 (Diksmuide)
Herenhuis uit de wederopbouwperiode, in nu beschilderde baksteenbouw. Neoclassicistische pilastergevel met uitgewerkte borstwering met klokgevel met halfrond fronton.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 78321 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Visserstraat (Diksmuide)
Neoclassicistische kapel van 1875 zie datering in de zwikken. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis zie gevelsteen met het opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". In de volksmond beter bekend als "keunekapelle", vermits Onze-Lieve-Vrouw werd aangeroepen voor de konijnenplaag. Echter, na de Eerste Wereldoorlog groter heropgebouwd, waarbij de vooroorlogse ommegang verloren ging.


ID: 78234 | Bouwkundig element

Esenkasteel

Woumenweg 100 (Diksmuide)
In 1925 heropgebouwd kasteel in een neoclassicistische baksteenarchitectuur, naar ontwerp van architect Lauwers (Brussel) op de plaats van kasteel uit de 19de eeuw, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield geraakt was. Park met onder meer vijver en waterput uit de jaren 1920.


ID: 207045 | Bouwkundig element

Kasteel van Marlier en Hof te Bodegem

Bodegemstraat 316, 320 (Dilbeek)
Groot boomrijk historisch domein gelegen ten zuiden van de dorpskern. Heden verdeeld in twee afzonderlijke domeinen.


ID: 38939 | Bouwkundig element

's Gravenhuis

Molenbergstraat 65, d'Arconatistraat 106-108 (Dilbeek)
Complex volume van verschillende vleugels rond een binnenkoer in kern mogelijks opklimmend tot de 18de eeuw en in de 19de en 20ste eeuw sterk aangepast, gelegen in een park in landschappelijke stijl.


ID: 206971 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en school Itterbeek

Keperenbergstraat 39-41 (Dilbeek)
Neoclassicistisch gemeentehuis met achterliggende school, volgens de kadastrale leggers gebouwd in 1868.