Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 132047 | Landschappelijk element

Winterlinde bij Sint-Jozefkapel

Peerse (Holsbeek)
Op een aangelegd heuveltje in de velden staat er een winterlinde bij de Sint-Jozefkapel. De toegetakelde kapelboom heeft een belangrijk deel van de kruin verloren en heeft hierdoor een afwijkende groeivorm. De stam is hol en de boom heeft de kenmerken van een veteraanboom. Winterlinde is onder de lindes de meest zeldzame soort.


ID: 43598 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Maurusparochie

Rotselaarsebaan 10 (Holsbeek)
Bak- en zandstenen dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met rondom tuin en lage ommuring.


ID: 303040 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Lambertusparochie

St.-Lambertusstraat 13 (Holsbeek)
Pastorie gebouwd als dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl aan het begin van de 18de eeuw (1707 volgens de muurankers), gelegen in ommuurde pastorietuin met tweeledige indeling van 63 are; op enkele oude bomen en een beplantingsheuveltje na zijn alle aanlegdetails verdwenen; heraanleg in 1999.


ID: 304399 | Landschappelijk element

Etagelinde bij woning

Amersveldestraat 160 (Hooglede)
Een enorme linde staat bij de inkom, aan de straatzijde van een voormalig erf. Het is hoogstwaarschijnlijk een aanplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 50907 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Beukenhuis

Amersveldestraat 65 (Hooglede)
Dieperin gelegen, vrijstaand herenhuis 't Beukenhuis uit het laatste kwart 19de-eerste kwart 20ste eeuw, met omhaagde voortuin.


ID: 130720 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Amersveldestraat 65 (Hooglede)
Opgaande beuk naast herenhuis met oorspronkelijk brede groeivorm en opvallend oppervlakkig wortelgestel, gedeeltelijk geveld in 2012, waarna in 2014, uit de stam van de onderste stambasis een boomsculptuur gesneden is.


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


ID: 308501 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beverenstraat 123 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo dezelfde opstelling. Losse, lage bestanddelen van verankerde, rode baksteen L-vormig gegroepeerd rond een begrint erf met voorliggende boomgaard.


ID: 50913 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Wallenhoeve

Beverenstraat 90 (Hooglede)
Losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen en golfplaten) rondom begrint erf. Aan de straatzijde hekken tussen twee lindebomen, waarvan één met boomkapelletje. Ten westen woonhuis met vernieuwd parement. Ten noorden dwarsschuur, van verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele baksteen voor omlijstingen en datering 1876 in oostelijke zijpuntgevel.


ID: 50922 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Hazewindstraat 20 (Hooglede)
Hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen aangeduid op de Atlas der Buurtwegen. Bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken: ten noorden boerenhuis met kern van 1772 en een gevelparement uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, en ten oosten dwarsschuur met jaarsteen 1910. Ten westen, resten van meidoornhaag. Erftoegang ten zuiden.