Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 302642 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Kasteel Lovendegem

Lovendegem (Lievegem)
De circa 900 meter lange Kasteeldreef te Lovendegem is een deels gekasseide straat, afgezoomd met twee dubbele rijen opgaande zomereiken.


ID: 302646 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Kasteel Vinderhoute

Vinderhoute (Lievegem)
De kasteeldreef die het kasteel van Vinderhoute verbindt met het dorpscentrum, bestaat uit twee lijnaanplantingen van opgaande eik. Deze weg is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 33434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein landhuis De Rode Poort

Appensvoordestraat 161 (Lievegem)
Landhuis, gelegen in een mooie tuin met vijver en in de omgeving van het huis een oude Japanse notenboom. Volgens de huidige eigenaar, bewaarde geveltekening en tuinontwerp van jonker G.P.E. Odemaer uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuin toegankelijk via ijzeren hek tussen bepleisterde en blauw-wit geschilderde hekpijlers.


ID: 33428 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Diepenbroeck

Appensvoordestraat 71-75 (Lievegem)
Kasteel gelegen op een terp in een omwald park met grote vijver. Bepleisterd en geschilderd kasteel van twee onderkelderde bouwlagen in zijn huidige staat daterend uit begin 19de eeuw in empirestijl. Naast de gedeeltelijk ommuurde moestuin, oranjerie uit begin 19de eeuw met kleurrijke gevel, geritmeerd door rondboogarcade van zeven traveeën op Toscaanse zuilen; ernaast hovenierswoning uit begin 19de eeuw.


ID: 33427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Laar

Appensvoordestraat 92-94 (Lievegem)
Dubbel onderkelderd kasteel van 1800-1810 in neoclassicistische stijl van twee bouwlagen hoog onder schilddak met dakkapellen, gelegen in een mooi park in landschappelijke stijl voorzien van walgrachten, toegangsdreef met beuken en een grote vijver met drie eilandjes. In het park: ijskelder, vroegere stallen en hovenierswoning en voormalige gedeeltelijk ommuurde moestuin; boven de walgracht, vervallen neogotisch paviljoentje uit eind 19de eeuw.


ID: 33233 | Bouwkundig element

Goed ter Beke

Beke 4 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek opklimmend tot de 13de eeuw. Typische site met walgracht met mottestructuur en 8-vormige omgrachting. Ver achterin gelegen hoeve met lange populierendreef en fraai ijzeren toegangshek.


ID: 33246 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein op de Dam

Dam 40-42 (Lievegem)
Kasteel in omringend park met monumentale inrijpoort, opgetrokken in regionalistische baksteenarchitectuur met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-kenmerken en gebouwd in 1900 ter vervanging van een landhuis van circa 1840. Heden grotendeels omgracht kasteeldomein met park en vijver in landschappelijke stijl, centraal ingeplant kasteel met ten oosten erachter de hovenierswoning met vroegere koetshuizen en paardenstallen en kasteelhoeve.


ID: 33626 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dekenijstraat 10 (Lievegem)
Classicistische pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1773 en gelegen in een ommuurde ruime rechthoekige tuin met bijgebouwen waaronder tuinpaviljoen. In de voortuin, diverse bijgebouwen onder meer koetshuizen van circa 1800 en uit de eerste helft van de 19de eeuw en een dienstwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 33469 | Bouwkundig element

Villa Le Cèdre

Grote Baan 18 (Lievegem)
Voormalige buitenplaats, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw en vervangen in 1933 door de huidige villa, gelegen op het oude omgrachte domein met stenen walbrugje, ijzeren toegangshek en vijver. In het park, met twee zijden in de walgrachten, merkwaardig tuinpaviljoen bovenop een imitatiegrot uit de tweede helft van de 19de eeuw in eclectische stijl.


ID: 33482 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Lovendegem

Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.