10625 resultaten
ID: 26859 | Bouwkundig element
Hemelrijkstraat 67 (Gent)
Haaks ingeplante, achterin gelegen boerenwoning met omhaagd, met gras begroeid en beboomd erf. Woonhuis van heden zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met linker zijaandak op geprofileerd schouderstuk, in kern opklimmend tot 18de eeuw. Haaks op het woonhuis, in L-vorm aangebouwde recentere dwarsschuur.
ID: 26860 | Bouwkundig element
Hemelrijkstraat 77 (Gent)
Achterin gelegen hoeve met ruim omhaagd en beboomd erf. Ten oosten, bakhuisje met voor- en achteraandak met muurvlechtingen, vermoedelijk opklimmend tot 18de eeuw. Ten noorden, recentere dwarsschuur en stallen onder zadeldak.
ID: 26793 | Bouwkundig element
Herlegemstraat 13 (Gent)
Overblijvende hoevegebouwen met voornamelijk historisch belang, gesitueerd op de hoek van de Dendermondsesteenweg en de Herlegemstraat vlakbij de grens met de gemeente Destelbergen. Voormalig boerenhuis met losse haaks ingeplante schuur opklimmend tot eind 17de eeuw, ingeplant op een grotendeels ingebouwd driehoekig terrein met een door een rij populieren afgezette gekasseide toegangsweg.
ID: 20398 | Bouwkundig element
Hofstraat 24 (Gent)
Dit voormalige magazijn in neoclassicistische stijl werd volgens de bouwvergunning gebouwd in 1863 in opdracht van bouwkundige Francies Cardon-Note. Het volume is vier traveeën breed en twee en een halve bouwlaag hoog onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.
ID: 20399 | Bouwkundig element
Hofstraat 26 (Gent)
Opslagplaats van drie traveeën met steekboogvormige muuropeningen.
ID: 20393 | Bouwkundig element
Hofstraat 8 (Gent)
Dit magazijn werd in 1891 ontworpen en volgens het kadaster enkele jaren later in 1897 gebouwd. Het werd gebouwd als sigarenbedrijf van E. Vanderhaeghen-Vermeire, die in een midden-19de-eeuwse woning op het aansluitende perceel in de Muinkkaai woonde. Aannemer François Migom zorgde voor de uitvoering van de plannen. De opslagplaats is opgebouwd uit twee bouwlagen en zeven traveeën onder een pannen zadeldak, en voorzien van een sobere lijstgevel.
ID: 18776 | Bouwkundig element
Hurstweg 10, Wiedauwkaai (Gent)
Voormalige vlasspinnerij "La Liève". Eertijds één der bekendste Gentse spinnerijen, gebouwd in 1866, omgevormd tot "Société Linière La Lieve" in 1888, ook zogenaamd "de Wiedauwe". Nog bestaande stapelloodsen, waarvan de twee eerste tuitgevels van periode 1871-75, volgende puntgevel van 1864-70 en laatste puntgevel gebouwd tussen 1900 en 1913. Behouden ingangspoort aan de kaai met geblokte bakstenen hekpijlers, daterend van 1909 naar ontwerp van E. De Heem.
ID: 18775 | Bouwkundig element
Hurstweg 8, Wiedauwkaai 52 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij "S.A. Galveston", opgericht circa 1910, opgenomen in het UCO-consortium in 1955. Het fabriekscomplex met zijn spinnerijgebouw van het Manchestertype dateert volgens de bouwaanvraag van 1910 en is een ontwerp van architect Emile De Weerdt. Rechthoekig blok vier bouwlagen onder plat dak met markerende traptoren in neostijl. Magazijnen ten oosten opgevat als rechthoekige gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak.
ID: 18316 | Bouwkundig element
Jozef Guislainstraat 43-45, 43A-D (Gent)
Het complex vormde voorheen het Guislaingesticht, daarvoor Krankzinnigengesticht voor mannen. Volgens richtlijnen van professor dr. Guislain werd het complex naar een ontwerp van 1852 van architect Adolphe Pauli aangevat in een eclectische stijl. Het complex omvat ook bijgebouwen, zoals werkplaatsen en stallen, gebouwd in 1866, volgens een ontwerp van 1863. In 1928 volgde een restauratie van de hoofdvleugels en werden een nieuwe kapel, watertoren en woonhuizen van de geneesheer en de aalmoezenier gebouwd naar ontwerp van Alfons Van de Vijver.
ID: 26353 | Bouwkundig element
Kaaksmetestraat 1 (Gent)
Zeer oude omwalde hoeve vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Heden omwald en ommuurd. Gebouwen in ossenbloedkleur met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeide en deels geplaveide binnenplaats open naar de veldzijde, met middenin de mestvaalt. Toegang op de westzijde met vierkante hekpijlers. Boerenwoning van één bouwlaag onder mank zadeldak. Stallen en schuur, gedateerd 1844. Ten westen wagenhuis van 1886.