Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 27222 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij van Maagdendaele

Maagdendale 9, 29-31 (Oudenaarde)
Abdijgebouwen en -kerk opgetrokken rond 1300 en het begin van de 16de en 17de eeuw. Vernielingen door brand tijdens de bombardementen van de Fransen in maart 1684. Heropbouw onder abdis Cecilia Remy en Eleonora Der Kinderen nog tot midden 18de eeuw. Van de voormalige abdij bleven enkel een gedeelte van de kerk, abdissenhuis met gastenkwartier en poorthuis bewaard.


ID: 27524 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van barmhartigheid

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
In 1889 betrokken zusters van barmhartigheid, afkomstig van het moederhuis van de congregatie te Ronse, het herenhuis (nummer 190) geschonken door de juffrouwen Schautheer en richtten er een klooster met school in. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen opgericht ter vervanging van de verworven beluikhuizen en landgebouwen op de rechtse aanpalende percelen (nummers 192-194). Toevoeging van nieuwe schoolgebouwen achter de bestaande in 1993-94 naar ontwerp van architectenbureau Merchie-Delobelle.


ID: 27644 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Materplein (Oudenaarde)
Eerste vermelding van een kerk te Mater in 998 toen Arnulf, markgraaf van Valencijn, de kerk schonk aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Tegenwoordige kerk, opgericht in 1780-1783 naar ontwerp van 1780 van L. De Villegas, bouwkundige van de Gentse Sint-Pietersabdij, op de plaats van de kleinere parochiekerk. Landelijke parochiekerk typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw, met sober exterieur en neoclassicistisch interieur.


ID: 27645 | Bouwkundig element

Sint-Amelbergakapel in neoromaanse stijl

Materplein (Oudenaarde)
Georiënteerde kapel, opgericht in 1915-1916 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe op kosten van de familie van griffier Verheyden van Oudenaarde. Eenbeukige kapel van vier traveeën met smaller recht gesloten koor van twee traveeën. Architecturaal verzorgde neoromaanse constructie met gevels overwegend van grijze natuurstenen blokken; koor met muurvelden van bruine ijzerhoudende natuursteen. Interieur met houten tongewelf en wanddecoratie met muurschilderingen in sgraffito met art-nouveau-inslag door E. Fobert.


ID: 27650 | Bouwkundig element

Kloosterschool

Materplein 15 (Oudenaarde)
Gesitueerd in de noordwestelijke hoek van Materplein met een aangepast, lang rechthoekige bakstenen schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - het eerste kwart van de 20ste eeuw achter een verharde speelplaats. Westkant van de verharde speelplaats begrensd door een bakstenen muur met afdak. Rechts in de muur één van de twee dezelfde omlijste beglaasde rondboogvormige nissen die aanvankelijk aan beide uiteinden van de muur voorkwamen.


ID: 27684 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en kerkhof

Meldenstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk ingeplant op een opgehoogd terrein van de Rug van Meerse; wellicht een motte. Omringend ommuurd kerkhof, ten zuiden en oosten afgeboord door bomenrijen. Bij gebrek aan een ver doorgedreven bouwhistorisch onderzoek blijft de vroege bouwgeschiedenis voorlopig hypothetisch. Van de romaanse kerk van Doornikse breuksteen, rest de westelijke toren en misschien ook het opgaand metselwerk van de noordelijke zijbeuk en noordtranseptarm. In de 16de eeuw werd het schip herbouwd in gotische stijl. Belangrijke herstelling en vergroting van de kerk in neogotische stijl in 1871 naar ontwerp van architect Louis Minard.


ID: 27693 | Bouwkundig element

Sint-Jacobshoeve

Meldenstraat 143-147 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen groots volledig ommuurd complex van de jaren 1830 op oudere kern. Reeds vermeld in 1538. Boerenwoning en bedrijfsgebouwen in U-vorm rond gekasseid vierkant erf; achterin gelegen vrijstaande toren- en bedrijfsgebouwen met gekasseid erf. In de uiterst zuidelijke hoek, aan straat gelegen Sint-Jacobuskapel, in 1830 heropgebouwd ter vervanging van in de tweede helft van de 16de eeuw verwoeste kapel en bedevaartsoord.


ID: 27687 | Bouwkundig element

Apostellinenklooster en school

Meldenstraat 3, 3A (Oudenaarde)
Klooster: groot bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met getande houten dakrand. De begane grond uit de 18de eeuw werd eind 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd toen het klooster werd. Ten zuiden, aangebouwd schoolgebouw uit eind 19de eeuw, vergroot circa 1915. Baksteenbouw met tandlijst en baksteendecoratie onder zadeldak


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


ID: 27802 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en grafkapel

Monseigneur Lambrechtstraat (Oudenaarde)
De parochiekerk gaat terug op een gebedshuis dat reeds in de 12de eeuw werd opgericht en een oudere bidplaats verving. In de loop der eeuwen werd de kerk vergroot en aangepast. Door de restauratie in de 19de eeuw verkreeg de kerk een dominant neoromaans karakter. Ten zuiden van de kerk, op het kerkhof, staat de imposante grafkapel van Monseigneur Lambrecht uit 1891. De kapel werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect S. Mortier met J. De bosschere uit Heusden als architect-aannemer.