Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 27715 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk met in kern romaanse kruisingstoren. Kerkhof met witgeschilderde bakstenen kerkhofmuur met in het midden, zowel aan de kerkhofzijde als de straatzijde, een calvarie kruisbeeld. De stichtingsdatum van de kerk is onbekend maar wordt gesitueerd in de 12de eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk werd aangepast circa 1615-1625 met de bouw van het koor, kapel en schip. In 1952 werd door architect H. Vaerwyck-Suys de toren gerestaureerd. Deze werd volledig afgebroken en heropgebouwd met de oude stenen.


ID: 27728 | Bouwkundig element

Schooltje met onderwijzerswoning en kapel

Mullemstraat 22, 22A (Oudenaarde)
Schooltje van 1880 in straatbocht gelegen. Verankerde baksteenbouw onder verspringend zadeldak. Lijstgevel met houten klossen en overhoekse tandlijst op gecementeerde plint. Linker deel, schooltje van zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechts, onderwijzerswoning van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen. Aanleunende kapel van circa 1960.


ID: 27746 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Oudstrijdersstraat 111 (Oudenaarde)
In oorsprong oudste bidplaats van de vroegmiddeleeuwse villa Ehinham, domein gelegen op Ename en Nederename en aldus moederkerk van de drie kerken die in de 10de tot 11de eeuw binnen het domein werden opgericht. De aanvankelijk kleine eenbeukige romaanse kerk zou al voor 973 opgericht zijn. Toevoeging van gotische westtoren in de 14de tot 15de eeuw. In 1939 echter werd de kerk aanzienlijk vergroot in neoromaanse stijl volgens plannen van architect H. Valcke van 1937 en sindsdien omgekeerd georiënteerd. Voorheen kleiner ovaalvormig ommuurd kerkhof. Calvariekapel achterin het kerkhof deel uitmakend van de kerkhofmuur.


ID: 27291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Pamele

Pamelekerkplein (Oudenaarde)
Bouw van de kerk aangevat in 1234 aan de oostzijde met koor, kooromgang en kruisingspijlers onder leiding van de oudst bij naam vermelde bouwmeester in Vlaanderen, Arnold van Binche. Kort erna oprichting van toren en transept en vermoedelijk eind 13de eeuw bouw van schip. Overwelven van schip en transept in de periode 1502-16. De plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met een driebeukig schip en twee zijkapellen, rond traptorentje en koor met vijfzijdige apsis en kooromgang, sacristieën tegen zuidtranseptarm. Opheffing van het omringend kerkhof in 1784 en inrichting als parkje.


ID: 27292 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Pamelekerkplein 2-3, 1A-B (Oudenaarde)
Lichtgeelgeschilderde kloostergebouwen met in grote lijnen T-vormige plattegrond en volledig ommuurde kloostertuin ten zuiden. Vermoedelijk opgericht in de tweede helft van de 13de eeuw. Huidige kloostergebouwen vermoedelijk grotendeels daterend van na de zware beschadiging bij de belegering van Oudenaarde in 1684. Neogotisch bakstenen en witgeschilderd poortgebouwtje met drie licht getoogde deurtjes in rechthoekige grijsgeschilderde omlijsting met kroonlijst. Kapel ingeplant ten zuidwesten van het complex met ten zuiden ervan een lage overwelfde gang onder lessenaarsdak.


ID: 27309 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Sint-Jozefsplein (Oudenaarde)
Nieuwe parochiekerk in de wijk Eindries, grotendeels verkaveld na de Tweede Wereldoorlog. Bakstenen gebouw onder leien zadeldak met galerij en aangebouwde vierkante toren, gebouwd in 1958-59 naar ontwerp van architecten Maurice Vossaert en André Platel.


ID: 27530 | Archeologisch / Bouwkundig element

Archeologisch park van Ename

Sint-Salvatorsstraat (Oudenaarde)
Archeologisch park van Ename - Stichting De Boever Opgravingsterrein van circa 11 hectare begrensd ten westen door de rechter oever van de gekanaliseerde Schelde, ten noorden door de Lotharingenstraat, ten oosten door landbouwgronden palend aan de muur van de vroegere abdijtuin die tevens de achterzijde van de bebouwde percelen aan de westkant van de Abdijstraat begrenst, ten zuiden door de Sint-Salvatorsstraat en het tracé van een gedempte Schelde-meander.


ID: 27310 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes. Geoosterde, heden volledig vrijstaande kerk met massieve vierkante westtoren van 88 meter.


ID: 27591 | Bouwkundig element

Klooster en school

Vontstraat 53 (Oudenaarde)
Katholieke basisschool, als klooster en school in 1879 gesticht door Juffr. De Wed. Vandereecken - De Raedt (zie arduinen plaat links onderaan in de middenbouw). In 1908 uitbreiding door aanbouw van zijvleugels. Recentere lage bakstenen ommuring.


ID: 27392 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex

Wortegemstraat 2 (Oudenaarde)
Klooster en schoolgebouwencomplex van 1921 in plaats van de gebouwen vernield in 1918, volgens mondelinge bron naar ontwerp van architect Albert Massez. Neogotische bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond met ten zuiden aangebouwde kapel van twee traveeën met driezijdige apsis en traptorentje in de oksel.