93246 resultaten
ID: 306454 | Landschappelijk element
Herdersem (Aalst)
Op de rechteroever van het Denderkanaal liggen langs de Disgenaatdreef in Herdersem nog relicten van de Dender. In 1769 werd de grillige rivier over een afstand van 30km gekanaliseerd tussen Aalst en Dendermonde. Het doel was om overstromingen tegen te gaan, de scheepvaart te bevorderen en de binnenlandse handel te verbeteren. Talrijke bochten werden afgesneden en bleven als open water zichtbaar in het landschap. De percelen binnen de afgesneden meanders bleven in gebruik als weiland. Veel van deze oude meanders werden gedempt en zijn intussen verdwenen. De bochten bij de Wiezebrug vormen zeldzame nog zichtbare relicten van de oorspronkelijke Dender. De oude sasbrug die oorspronkelijk bij het nu verdwenen sas stond, werd in 1976 vlakbij het water heropgebouwd. Deze 'Wiezebrug' dateert uit 1866 en verbindt Herdersem en Wieze met Gijzegem.
ID: 306455 | Landschappelijk element
Herdersem (Aalst), Wieze (Lebbeke)
Van op het dorpsplein in Wieze loopt een smalle wegel tussen de huizen door langs de achtertuinen. De onverharde voetweg leidt weg van het dorp richting het gehucht Kluis en volgt de valleirand zodat het wegtracé de grens vormt tussen grasland enerzijds en akkers anderzijds. De weg biedt ook een zicht op de knotwilgenrijen die de historische site met walgracht van het Muilaertshof markeren. Op de Poppkaart sluit de Dorpswegel ter hoogte van het Muilaertshof aan op de 'Kluys straet' die de toegangsweg tot de hoeve vormt.
ID: 76439 | Bouwkundig element
Hofstade (Aalst)
Gesloten hoeve, omgeven met hoge bomen en weiden en belangrijk omwille van het volumespel in het landschap.
ID: 301846 | Landschappelijk element
Nieuwerkerken (Aalst)
Op een perceel dat vroeger dienst deed als moestuin staat achteraan een mooi ontwikkelde opgaande es. De boom werd er geplant als hoekboom.
ID: 130032 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Langs de losweg vanaf Maleveld staat een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.
ID: 130035 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Een solitaire gekandelaarde zwarte populier werd geplant langs een gracht die hier als perseelsrand fungeert. Verderop is langs de losweg vanaf Maleveld ook nog een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren geïnventariseerd. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.
ID: 130036 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
In de hoek van een perceel, daar waar een losweg uitkomt op Maleveld, werd een voor de regio zeldzame winterlinde geplant als hoekboom. De boom wordt traditioneel gesnoeid in de vorm van een kandelaar. In deze gekandelaarde boom werd een boomkapel opgehangen. De boom hangt met zijn kruin over de weg en wordt er door het onderdoor rijdend verkeer op vorm gebracht.
ID: 130037 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
In de hoek van een weiland staat een rijzige opgaande Canadapopulier met een stamomtrek van meer dan 3,5 m. Hij is er geplant als hoekboom en waakt hier over de perceelsgrens. Langs het weiland liep hier een, inmiddels verdwenen, voetpad. Door het planten van hoekbomen voorkwam men dat het voetpad zijn eigen leven begon te leiden.
ID: 130038 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Langs de losweg die uitkomt op Maleveld staat aansluitend op de hoeklinde een haagbeuken kaphaag van wel 90 m lang. De afsluitingshaag bakent de achtergelegen kavels af. Vermoedelijk is de huidige kaphaag ontstaan uit een scheerhaag die niet meer jaarlijks werd geschoren.
ID: 130199 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Langs een inmiddels verdwenen voetpad staan verschillende hoekbomen. In de hoek van het weiland, langs de losweg en bij het begin van het voetpad, staat een rijzige Canadapopulier. Verderop, langs het verdwenen voetpad en telkens in een hoek van het aanpalende weiland, een schietwilg en nog een Canadapopulier. Deze bomen waken hier over de perceelsgrens.