Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

32 resultaten


ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.


ID: 303079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Gellenberg 51 (Lubbeek)
Villa en langwerpige villatuin aangelegd in 1905 in opdracht van priester Armand Aerts. Door een latere eigenaar werd een vijvertje met stenen boogbrugje aangelegd.


ID: 56179 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapel met populieren

Menenstraat (Menen)
Eenbeukig kapelletje, beschaduwd door twee populieren. Puntgevel van witgeschilderde baksteen met betraliede steekbogige deuropening. Achtergevel verfraaid door bakstenen friesje.


ID: 132479 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Keibilken (Poperinge)
Drie knotbomen van zwarte populier en één Italiaanse populier staan bij de perceelsgrens langsheen een losweg. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 134126 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Boetfort

Sellaerstraat 42 (Steenokkerzeel)
Kasteel met bijgebouwen, in oorsprong waterkasteel uit 1610 waarvan de slotgracht gedempt werd, met landschappelijk park van 1 hectare 37 are met serpentinevijver aangelegd in 1908 op ogenblik dat het kasteel een historiserende restauratie onderging.


ID: 87045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met kapelbomen

Neringenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen tussen twee Italiaanse populieren op de hoek van het terrein van het bedrijf Tack. Opgebouwd in grijze baksteen onder zadeldakje in mechanische pannen waarop ijzeren kruis. Mijtervormige nis waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.


ID: 132373 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Heuvelke (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud van de holle weg. De soorten bestaan uit hakhout van gewone hazelaar, opgaande bomen, knotbomen en hakhout van gewone es, eenstijlige meidoorn, hakhout van veldiep, opgaande zomereiken, opgaande Italiaanse populier, opgaande Canadapopulier, knotbomen van gewone haagbeuk, Noorse esdoorn, sleedoorn en zoete kers.


ID: 132340 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Ottegraeven (Voeren)
De houtkant op talud bevindt zich tussen twee graslanden. De gemengde houtkant bestaat uit hakhout van gewone es, hakhout van gewone robinia, opgaande Canadapopulieren, opgaande Italiaanse populieren en hakhout van gewone esdoorn.


ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbos van Wormelaar met villa

Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.