Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

51 resultaten


ID: 210829 | Landschappelijk element

Gemengde haag langs kapelweg

Kapelhoek, Stationsstraat (Ichtegem)
De houtkant is ruim 110 meter lang en bestaat uit een oude haag met een zeer diverse soortensamenstelling met dominantie van hulst, gladde iep, éénstijlige meidoorn en beuk. De haag staat langs de kapelweg die van de markt doorloopt tot aan de Engelenkapel.


ID: 132142 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Broektestraat (Kluisbergen)
Oude houtkant op talud die reeds op de Ferariskaart (ca. 1775) is ingetekend. Het is een 220 meter lange gemengde houtkant met zware hahoutstoven. Tijdens het plaatsbezoek in 2011 kon vastgesteld worden dat de houtkant nog als hakhout wordt beheerd.


ID: 131956 | Landschappelijk element

Taxus vlechtwerkhaag bij hoeve Den Stricht

Holderbeke 21 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Het is een grotendeels afgestorven vlechthaag van taxus met hier en daar nog een paar uitlopers. Vermoedelijk dateert de haag uit de bouwperiode van de gesloten hoeve (1820).


ID: 303070 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst, olm en meidoorn

Heirlandstraat 14 (Lokeren)
Het perceel van een woning wordt langs drie zijden afgesloten door een gemengde groene haag. De geschoren haag bestaat uit eenstijlige meidoorn, scherpe hulst en veldiep en loopt langs de straatkant verder door tot op het aangrenzend perceel.


ID: 308976 | Landschappelijk element

Gemengde veekeringshaag rond huiskavel

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.


ID: 132492 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag gewezen moestuin pastorietuin Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin wordt langsheen het pad aan de zuidzijde afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is gemengd en bestaat uit: haagbeuk, meidoorn, hazelaar, beuk en olm.


ID: 133360 | Landschappelijk element

Erfafsluitingshaag van olm

Jaak Calloensstraat 10 (Sint-Pieters-Leeuw)
Een erfafsluitingshaag aan de straatzijde in hoofdzaak bestaande uit olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee zouden uitbreken. Men prefereerde olm omdat deze soort aan de basis een zeer dichtte vertakking maakt.


ID: 134216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hakendover

Sint-Truidensesteenweg 492 (Tienen)
Albert Storms liet het kasteel, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1920-1922 heropbouwen in zijn huidige vorm, grotendeels op de oude funderingen. Omgeven door 'Engelse tuin', aangelegd vóór 1816, in 1848 heraangelegd met vijver en uitgebreid tot 6 hectare 40 are. Bij de verkoop in 1979 werd het landschappelijk park voor een groot gedeelte opgeofferd.


ID: 131521 | Landschappelijk element

Houtkantbegroeiing

Kasteelweg (Vleteren)
De houtkantbegroeiing, met meerdere onderbrekingen, strekt zich als buitenomtrek van een permanent graslandperceel en ook als oeverbegroeiing van een stelsel van grachten en waterlopen uit over een lengte van circa 1300 meter.


ID: 304769 | Landschappelijk element

Opgaande olm in houtkant

's Gravenvoeren (Voeren)
De opgaande veldolm staat in een houtkant op de perceelsgrens van een grasland en een bos. De houtkant bestaat uit opgaande zomereiken, hakhoutstoven van gewone es, zware opgaande veldiepen, sleedoorn, robinia, hazelaar. De opgaande veldolm heeft een omtrek tot 285 cm.