136 resultaten
ID: 301923 | Landschappelijk element
Heks (Heers)
Enkele percelen met hoogstamboomgaarden gelegen ten westen van Heks. Deze boomgaarden dateren uit het begin van de 20ste eeuw, de periode waarin boomgaarden in Haspengouw grote delen van het landschap zouden beslaan en een belangrijke rol speelden in de agrarische geschiedenis.
ID: 301817 | Landschappelijk element
Donkerstraat 28 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen in de rand van Horpmaal. Deze boomgaard wordt al afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). op dat moment zijn overal tussen de dorpsbebouwing en langs de randen van het dorp, boomgaarden aanwezig.
ID: 300365 | Landschappelijk element
Haspengouwlaan 1 (Heers)
Hoogstamboomgaard van diverse fruitsoorten waaronder kersen, gelegen naast een hoeve aan de Haspengouwlaan. Deze boomgaard staat reeds op de kabinetskaart van de Ferraris afgebeeld (1771-1778) hoewel dan en ook op latere kaarten opgedeeld in verschillende percelen met hagen ertussen.
ID: 301819 | Landschappelijk element
Hekslaan (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen aan de Hekslaan nabij Vechmaal. De boomgaard is waarschijnlijk van na 1960, de huidige bomen zijn dan ook van de eerste generatie. De boomgaard kent een gaaf en volledig plantverband.
ID: 301650 | Landschappelijk element
Hekslaan 150 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen langs de Hekslaan tussen Heks en Sassenbroek. De boomgaard is vrijwel helemaal compleet, er is weinig uitval van bomen. De boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en het is waarschijnlijk dat het gaat om de oorspronkelijke bomen. De bomen hebben een representatieve groeivorm. Aan de toegang van de boomgaard staat een ijzeren toegangshek.
ID: 301693 | Landschappelijk element
Henisdael (Heers)
De huidige boomgaard(en) bij hoeve Henisdaal zijn nog restanten van het begin 20ste eeuwse areaal. De boomgaarden in de context van de hoeve dragen in belangrijke mate bij aan de ensemble en esthetische waarde van de site en zijn omgeving. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van de meidoornhagen langs de wegen en rond de boomgaarden. De boomgaarden worden nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.
ID: 301829 | Landschappelijk element
Langstraat (Heers)
Kersenboomgaard gelegen in de hoek tussen de Langstraat en de Monikkenlaan. Deze boomgaard staat voor de eerste maal afgebeeld op de kaart van Vandermaelen (1854). Ook op de latere kaarten wordt deze boomgaard, met meidoornhaag afgebeeld.
ID: 131191 | Landschappelijk element
Aerebeekstraat 41 (Herne)
De hoogstammige kerselaar staat solitair achteraan een wei. De mooi ontwikkelde boom heeft een ent op een hoogte van twee meter. Zoete kers (Prunus avium) is een soort die voorkomt in hoogstammige boomgaarden.
ID: 131353 | Landschappelijk element
Garennestraat (Herne)
De talud met de bomen ligt ten noorden van de veldkapel. Deze plek is enkel toegankelijk via de dorpskom van Marcq en is door de spoorlijn afgesneden van Herne. De drie Spaanse aken hebben respectievelijk een omtrek van 160 centimeter (gemeten op 150 centimeter, met klimop begroeid), 132 centimeter (op 100 centimeter hoogte gemeten) en 70 centimeter (op 100 centimeter hoogte gemeten). Er is ook één zoete kers aangeplant op het talud. Deze meet op één meter hoogte 132 centimeter.
ID: 131356 | Landschappelijk element
Garennestraat (Herne)
De gemengde houtkant bevindt zich op een rotsig talud langs een holle weg in de vallei van de Odra. De soorten van deze houtkant met karakteristieke groeivorm bestaan uit hakhout van gladde iep (Ulmus minor), zomereik (Quercus robur), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre) en opgaande bomen van zomereik, zoete kers (Prunus avium) en gewone es (Fraxinus exelsior).