Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84 resultaten


ID: 131085 | Landschappelijk element

Amerikaanse eik bij paviljoen De Notelaar

Notelaerdreef 8 (Bornem)
In het bos rondom het paviljoen De Notelaar staat langs een pad een opgaande Amerikaanse eik. De boom valt op door zijn omvang en is beeldbepalend.


ID: 303933 | Landschappelijk element

Noordelijke toegangsdreef met opgaande Amerikaanse eiken bij Kasteel van Welden

Veldstraat (De Pinte)
De noordelijke toegangsdreef tot het Kasteel van Welden bestaat uit twee rijen van jonge opgaande Amerikaanse eiken. Op verschillende plaatsen in de dreef is er ook zomereik aanwezig, het is echter niet duidelijk of deze als inboet werd aangeplant of ze resteren uit een vorige, mislukte aanplant. De bomen zijn aangeplant op een schrale zandige bodem met sporkehout, lijsterbes, Amerikaanse vogelkers, bramen en ratelpopulier in de struikenetage


ID: 306236 | Landschappelijk element

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom

Gaversesteenweg, Oudenaardsesteenweg (Deinze)
Op het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Oudenaardsesteenweg staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is na de Tweede Wereldoorlog als vredesboom aangeplant. Oorspronkelijk stond er een oorlogsmonument voor de boom. Dit werk werd in 1919 gemaakt door de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys. Het gedenkteken werd later verplaatst naar een parking in de Petegemse Centrumlaan.


ID: 303088 | Landschappelijk element

Eikendreef naar hoevesite Nieuw Goed te Parijs

Parijsestraat (Deinze)
De noordelijke toegangsdreef naar de hoevesite Nieuw Goed te Parijs werd deels vervangen door jong plantsoen van zomereik, het deel dat aansluit bij de hoeve is als Amerikaanse eik blijven staan. De half verharde weg is ingericht als fiets- en wandelweg. De jonge bomen werden aangeplant met ruime plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.


ID: 302734 | Landschappelijk element

Toegangsdreef van Amerikaanse eik bij Kasteel van Hansbeke

Warandestraat (Deinze)
Kasteeldreef van 215 meter lang, bestaande uit vier bomenrijen en is te situeren tussen het monumentale toegangshek en het Kasteel van Hansbeke. De dreef is aangeplant met Amerikaanse eik en dit ter vervanging van een oude aftakelende beukendreef. Eén zwaar ontwikkelde beuk is overgebleven uit de oude dreef en staat rechts bij de inkom.


ID: 134606 | Landschappelijk element

Parkje van kasteel Ter Poorten

Steenweg 65 (Diepenbeek)
Parkje in landschappelijke stijl met markant straathek bij het voor­mal­ig kasteel uit 1913, nu herbestemd als kan­toorgebouw.


ID: 134471 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Warandepark

Graanmarkt, Sint-Janstraat 2, 2A (Diest)
De Warande is een heuvel van Diestiaans ijzerzandsteen in het midden van de stad, met een donjon­ motte en sporen van een 14de-eeuwse burcht. Het park werd aangelegd in landschappelijke stijl circa 1880 met als middelpunt de donjonmotte als lindenprieel. In het park bevinden zich archeologische resten, een omheiningsmuur, drossaardswoning met portierswoning en een neoclassicistisch herenhuis (1847-1848) omgevormd tot monumentale toegangspoort.


ID: 134480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein 't Zand

Klappijstraat 12, Turnhoutsebaan 139 (Diest)
Een 17de-eeuwse hoeve vormt de kern van het domein. In 1868 bouwt aannemer en katholieke volksvertegenwoordiger Joseph-Adrien Beeckman een groot, neoclassicistisch landhuis. De oude hoevegebouwen werden door Beeckman op gepaste wijze heraangekleed tot kasteelhoeve en remise, in dezelfde neoclassicistische stijl als het kasteel. Later werden nog 'moderne' elementen toegevoegd, onder meer in 1880 een "broeikas" en in 1906 zelfs een "electriciteit werkhuis". Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare, met kleine vijver met boogbrugje; door bosplantsoen overschaduwde oprijlaan; oppervlakkige landschappelijke aankleding van de beemden ten noordwesten van het kasteel in 1910-1930; relicten van de oorspronkelijke beplantingen.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 304181 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten zuiden van de kasteelsite, omringd met de kasteelgrachten, is de platanendreef verlengd met een dreefaanplanting van Amerikaanse eiken. Deze dreef sluit het parkbos af aan de westzijde en eindigt bij de monumentale zichtdreef met opgaande beuken.