Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

245 resultaten


ID: 303263 | Landschappelijk element

Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


ID: 303286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Spaas met tuin

Munsterbilzenstraat 28 (Bilzen)
De notabelenwoning, in 1909 gebouwd door dokter Spaas die er ook zijn praktijk hield, heeft een complexe plattegrond, twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, drie brede traveeën en hoge leien schilddaken met puntgevels en een lagere bijbouw onder platdak met er tegenover het dienstgebouw. Tuin met mooi inrijhek, siervaas, bank, ijzeren prieel en enkele bomen uit de bouwtijd.


ID: 303252 | Landschappelijk element

Demerpark

Parklaan (Bilzen)
Gemeentelijk park bij de Demer met onder meer een 55 m lange loofgang van haagbeuk, een relict van het oudere, op de Dépotkaart (1871) gesignaleerde park in landschappelijke stijl, dat deels bij het notarishuis Brugstraat nr. 49 werd aangelegd. Mooi bomenbestand.


ID: 729 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Edelhof

Perronstraat 2 (Bilzen)
Midden 19de-eeuwse creatie van een sober landhuis in classicistische stijl met aanhorigheden en park in landschappelijke stijl met vijver, brug en enkele vermeldenswaardige bomen.


ID: 134464 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Hendrickx met tuin

Bieststraat 89 (Boortmeerbeek)
Villa, in 1890 gebouwd voor August Hendrickx. Een bijgebouw met een paardenstal en een koetshuis werd pas in 1901 geregistreerd. Omgeven door landschappelijke tuin (circa 2,3 hectare), met een meanderende gracht, een rozenprieel en een steil, met bomen beplant talud als blikvangers.


ID: 134467 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bunselhof met tuin

Leuvensesteenweg 24 (Boortmeerbeek)
Landschappelijke tuin (80 are) met villa die grotendeels door een verbouwing in eclectische stijl in 1903 vorm kreeg, een 19de-eeuwse ijskelder en een koetshuis uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 134462 | Landschappelijk element

Tuin van de  Onze-Lieve-Vrouwepastorie

Ravesteinstraat 22 (Boortmeerbeek)
Pastorietuin van 80 are; oorspronkelijke aanleg met omgrachte pastorie uit begin 17de eeuw; het pastoriegebouw werd verbouwd rond 1760 en vooral in 1880, toen ook de tuin werd heraangelegd en beplant met enkele zeldzame boomsoorten.


ID: 134461 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravestein

Ravesteinstraat 50 (Boortmeerbeek)
Historisch kasteeldomein dat in de tweede helft van de 19de eeuw zijn huidige uitzicht heeft gekregen, vooral door Emile de Meester de Ravestein, die het kasteel in 1866 verbouwde door de toevoeging van twee zijvleugels. Grondige verbouwingen en uitbreidingen tot rusthuis vanaf 1894. Omgeven door landgoed (circa 6 hectare); oorspronkelijk een omgrachte motte met twee eilanden; het lustbos ten noordoosten van het kasteel is mogelijk een relict van een vroeg-17de-eeuwse regelmatige tuin; belangrijke heraanleg rond 1865 (onder meer omvorming van slotgracht tot landschappelijke vijver); restanten van beplanting uit die periode (bruine beuk, plataan, zomereik), ook in de omgevende beemden.


ID: 133479 | Landschappelijk element

Opgaande linde, eik en paardenkastanje bij oorlogsmonument

Bommershoven (Borgloon)
Op een pleintje met een oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog staan drie opgaande bomen die mogelijk dateren van de aanleg van het monument of vroeger. De linde kan misschien een vrijheidsboom van 1830 zijn met zijn afmetingen van 253 cm stamomtrek, 24 m hoogte en 15 m kruindiameter. De paardenkastanje heeft afmetingen van 280 cm stamomtrek, 17 m hoogte en 16 m kruindiameter. De eik een stamomtrek van 208 cm, een hoogte van 21 m en een kruindiameter van 15 m.


ID: 133350 | Landschappelijk element

Meerstammige paardenkastanje in kasteelpark Mariagaarde

Kasteelstraat 10 (Borgloon)
In het noordoosten van het park achter het kasteel van Mariagaarde in Hoepertingen, werd een groepje kastanjelaars aangeplant. Er staan 4 tamme kastanjes, waarvan er op het moment van inventarisatie één afgestorven was, en een meerstammige paardenkastanje. De boom heeft 3 stammen die een gezamelijke omtrek van 527 cm hebben.