397 resultaten
ID: 134537 | Landschappelijk element
Pastorijstraat 2 (Beringen)
Parkje in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw en uitgebreid rond 1900.
ID: 21464 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schoolstraat 26-28 (Beringen)
Alleenstaand dubbelbuis, gelegen op een kruispunt en voorafgegaan door een voortuin, afgezet met een geschoren haag. Verankerd bakstenen gebouw, op de windvaan datum "1769". Relicten van omgrachting met rijen eiken, haagbeuk en markante lindenstoof.
ID: 131376 | Landschappelijk element
Hoog-Kallostraat 4 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
In het openbaar park gerelateerd aan het historische Hof ten Damme staat een zeldzame Carpinus betulus ‘Quercifolia’. Dit is een haagbeuk met een blad dat lijkt op dat van een eik. Het is een opgaande parkboom met een zware stamomtrek van 328 cm. De tuinaanleg dateert van het eerste kwart van de 19de eeuw en deze bijzondere haagbeuk is nog een relict uit deze plantcampagne.
ID: 300743 | Landschappelijk element
Ruisbroekstraat 24 (Bierbeek)
Kleine landschappelijke tuin (oorspronkelijk 71 are) aangelegd omstreeks 1910 rond een voormalige molenvijver met eilandje; recent oranjerieachtig gebouw (banket- en receptiezalen) en heraanleg tussen gebouw en vijver (pergola en terras).
ID: 130990 | Landschappelijk element
Kasteelstraat (Bilzen-Hoeselt)
Vanaf het pad langs de kasteelgracht bevind zich in het noordelijk deel van het Engels park een gedegradeerde ‘berceau’ of lovergang. Dit relict is een belangrijke reminiscentie uit de historische parkaanleg, doch is door schaduwdruk sterk uitgedund. De haagbeuken loofgang heeft een lengte van 30 meter en herbergt nog 18 originele individuen die nu als knotboom worden onderhouden. De oorspronkelijke plantafstand in de rij is ongeveer 30 à 40 cm. De zwaar uitgegroeide haagplantsoen is geknot op een hoogte van circa 300 cm.
ID: 303263 | Landschappelijk element
Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen-Hoeselt)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.
ID: 132464 | Landschappelijk element
Oudestraat 43 (Bilzen-Hoeselt)
Deze haagbeuk (Carpinus betulus) bij een hoeve in vakwerkbouw heeft een opmerkelijke groeiwijze. Alle gesteltakken zijn in een verticaal vlak geleid. Hij heeft een laag gevorkte stam en de gekandelaarde kruin vormt een scherm dat de vakwerkhoeve en zijn aanhorigheden beschermt tegen extreme weersituaties. Het was een traditioneel gebruik om met beplantingen het vakwerk en strodaken te beschermen tegen hevige winden en regens. De boom is in het straatbeeld een beeldbepalend object en omwille van zijn grootte, groei- en beheervorm, uniek.
ID: 303252 | Landschappelijk element
Parklaan (Bilzen-Hoeselt)
Gemeentelijk park bij de Demer met onder meer een 55 m lange loofgang van haagbeuk, een relict van het oudere, op de Dépotkaart (1871) gesignaleerde park in landschappelijke stijl, dat deels bij het notarishuis Brugstraat nr. 49 werd aangelegd. Mooi bomenbestand.
ID: 300186 | Landschappelijk element
Vrijhernstraat (Bilzen-Hoeselt)
Een weiland gelegen langs de Vrijhernstraat in Hoeselt, nabij de gemeentegrens met Tongeren, is van de weg gescheiden door een afsluitingshaag van haagbeuk.
ID: 134468 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gottendijsdreef 18 (Boortmeerbeek)
Overblijfselen van een 'hof van plaisantie' uit het begin van de 17de eeuw; het patroon van slotgrachten bestaat nog grotendeels. Enkele hoevegebouwen en een brug overleefden de afbraak van het kasteel in 1833. Gebruikt als boerderij en jachtpaviljoen tussen 1833 en 1950. Begin jaren 1880 bouwen de Van Langhendoncks twee architecturaal verzorgde gebouwtjes, wellicht tuinfollies: bakstenen schermconstructie rond klein stalgebouw en paviljoenachtige uitbouw tegen een vleugel van het oude neerhof.